Konu: Nergis
View Single Post
Eski 26-01-2014, 10:32   #1935
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Kokulu katmerli nergis : ''Erlicheer''

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
http://www.zaman.com.tr/politika_ak-partili-vekilden-tehlikeli-yakistirma_2193914.html

5 büyük ve derin saksımda 11 çeşit nergis var bu yıl..
İçlerinde ''Double Daffodil Erlicheer'' sadece 1 adet..Aslında satıştan sonra kendi saksılarım için 5 adet ayırmıştım ama İst./Mecidiyeköy'den doktor Esra Hanım öylesine ısrar etti ki, en sonunda kıramadım ve kendime 1 adet bırakıp diğerlerini de ona gönderdim..Çok ısrar etti..Onun da ısrarını kıramadım sonuçta..Kaldı bana bir tane..
Havalar anormal..Bahar gibi..Nergisler günden güne şımarıyor..Soğuklar bastırmazsa erkenden çiçeklenecekler..

Dediğim gibi, bu yıl ''erlicheer'' nergislerime çok aşırı talep gelince, maalesef kendime bir tek soğan ayırabildim İstanbul'da ekmek için..

Bu soğanın hikayesi şöyle:

3 yıl önce traktörle zeytinliğimi sürdürürken, nergis yastıklarının en kenarında kalan bu soğan, pulluğun devirdiği toprağın altında kalmış..Ertesi yıl farkettim bunu..
Nergis soğanlarını ben genelde 7-8 santim derinliğe ekerim ama bu soğan 20-25 santim derinlikte kalmıştı..
İlk yıl, inatla bu derinlikten çıktı ve çiçeklerini gördüm..
İkinci yıl, bel küreğiyle yavrularını almağa çalıştım..Fakat daha derinde olan bir tanesi kalmış..
Geçen yıl da onu söktüm..16-17 yıldan beri gördüğüm en iri soğandı..
Tarttım..Tam 140 gramdı..

Bu yıl da İstanbul'da saksımı süslüyor bu nergis..
Tam 4 adet çiçek sapı geliyor..
Tek soğandan böyle 4 çiçek sapının gelmesi çok olağanüstü bir durum..
Hiç bir nergis türünün böyle tek soğanda birden fazla çiçek sapı verdiğini de sanmıyorum..Ben, bırakın tek soğanda 4 çiçek sapını, 200 adet Karaburun nergisimde bile 15-20'den fazla çiçek göremedim..
''Double Daffodil Erlicheer'' türü nergisler bu yüzden çok enteresan bir tür..Çok cömertler..
Uygun koşullarda harikalar yaratıyorlar..

Bu tecrübeyi de paylaşayım dedim sizlerle..
Aman, elinizdeki ''erlicheer'lerin değerini bilin derim..

Eklenen Resimler

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön