Öncelikle tüm üyelere selamlar.
Bende uzun araştırmalar sonucunda kendi seramı yapabildim.Orda kazandığım bilgi ve deneyimi merak eden diğer arkadaşlarla paylaşmak istiyorum.
Seram 6*5 m.=30 m2 alan kaplıyor.Kemer biçiminde bir kesiti var.Yanlardan 1m. yükseltme suretiyle içerde daha geniş bir hacim elde edebildim.En tepe noktası 2.6 m.yüksekliğinde.
İmalat sanayide yapılabilir ancak.Ben iskelet olarak kutu profillerle çelik yapı oluşturdum.30*40 mm.kutu profiller kullanıldı.Ayrıca 20 mm.lik lamalarla rijitliğini artırmak için uzun doğrultuda kuşaklar atıldı.Sera ayaklarını 6 noktada beton içinde gömdüm.
Bulunduğumuz yer fazlaca ve kuvvetlice rüzgar alan bir mahal olduğu için çok sağlam olması gerekliydi.
İskeleti yapıp yerleştirdikten sonra en büyük problem,bu fazlaca rüzgara ve sert iklime bütünlüğünü yitirmeden dayanabilecek örtüyü iskelete monte etmek.
Bunun için en uygun yöntem sera çıtası denilen malzemeyi kullanmak.Bu şöyle bir malzeme iç çapı 10 mm. olan ince etli bir su borusu düşünün,bu borunun bir yüzünde 2 mm. eninde boru boyunca devam eden bir yarık var.
İşte bu malzeme daha evvelden çelik iskeletin üzerine kaynakla 10 mm. açıktan tutturulan nervürsüz düz 8mm. çapındaki demire evvela örtüyü içine aldıktan sonra naylon çekiçle yavaş yavaş vurularak takılıyor.
Ben bu malzemeyi görmeden önce buna benzer birşeyler hayal ediyordum ancak görünce tam aradığım malzeme olduğunu gördüm.Örtü malzemesini iskelete her yerde aynı kuvvet ile tutturduğu için yırtılma ihtimalini en aza indiren yöntem bu.
Örtü malzemesi olarak uv filtreli ,24 aylık bir örtü aldım.
Maliyetler :
250 kg. demir işçiliği(iskelet için) * 2.00 ytl/kg =500 ytl
60 mtül sera çıtası * 0,3 ytl/mtül =18 ytl
60 mtül n.süz 8 lik demir(bunu bulmak biraz güç) =30 ytl
15 kg. sera örtüsü * 4 ytl/kg =60 ytl.
1 kutu antipas boya ve fırça =10 ytl
2 tb. çimento ve yeter miktar çakıl =20 ytl
Nakliye =30 ytl
---------------
toplam 668 ytl.
Halen ufak tefek eksikleri var ancak yaklaşık 3 aydır sağlam bir şekilde duruyor.
Kısmet olursa fotoğraflarınıda eklerim ,daha anlaşılır olur.
|