ulmus parvifolia'da ; dead back , yaprak ve dal kuruması
Direk ışık almayan ama aydınlık bi odada , 4 günde 1 toprağını sulayarak , gün içerisinde de fısfıs ile yapraklarını nemlendirerek aylardır sorunsuz baktığım ağacımı 15 -20 günde bir sıvı gübre ile besliyordum.
Kışa girerken tüm yapraklarını sarartarak döktü , ben uykuya gireceğini düşünüyordum . bir süre sonra resmen coştu ve tüm ağaç yeniden yeşerdi . harika görünüyordu
3 günlüğüne şehir dışına çıkmıştım döndüğümde ağacımı tüm yapraklarını üzerinde kurutmuş , dalların uçlarından geriye doğru kurumalar başlamış şekilde buldum. Odamda köpeğim olduğu için arkadaşlar ufo sobayı açık bırakmışlar , çok yakınında olmasa da ağacı etkilemiştir diye düşündüm, güzelce suladım ve fısfısla nemlendirerek bi süre devam ettim. Baktım ki 10- 15 geçmesine rağmen sonuç yok . bi köklerine bakayım dedim , daha önce bonzai seminerine gittiğimde, arkadaşlar toprağının değişme ve köklerinin budanması gerektiğinden bahsetmişlerdi . bende bahçıvan bi arkadaşla gerekli toprak karışımını forumdan okuduğum kadarıyla hazırladım ve bahçıvan kökleri budadı ve kökte çürüme yok dedi. Fakat sizlerin forumda bahsettiğinden biraz farklı budadı kök yumağını dışından hızlıca küçülttü. saçakları tek tek tamamen açmadan hızlı bir budama oldu.
Yaklaşık 10 gün sonra dallardaki kuruma hızının arttığını fark ettim .bende dalları canlı kısımlarına kadar kısaltmaya başladım . bilmiyorum doğru mu yapıyorum :S
Daha önce kestiğim bir dalın gövdeyle birleştiği yerde kararma başladı ilk olarak. Daha sonra üst dallardan birisi hızla karardı. Resimlerde görünüyorlar. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler saygılar
|