12 yıl önce ilçe tarım müdürlüğüne gidip 5 dönümlük araziye ceviz dikeceğimi ,tür konusunda yardımcı olmalarını istedim.Bana (Amasya ili Gümüşhacıköy ilçesi) yöreye uyan ve birbirini dölleyeceğini belirterek fidan temininde yardımcı olacaklarını söylediler.Şebin,Bilecik ve Kaman türleri diye getirdikleri fidanları alıp diktim(parasını ödeyerek).Geçen süre zarfında verimsiz koca koca ağaçlarım oldu.İlçemizde düzenlenen bir seminerde Prof.Yaşar Akça'ya meyvelerinden götürüp verim alamıyorum diye anlattığımda meyvelerden bunların Şebinle de Kamanla da uzaktan yakından ilgisi olmadığını anladık.Yalova türlerini dikmişiz.Tür değiştirmek için çevremdeki eski ağaçları.yeni kurulan bahçeleri ve köyleri gezdim.Çiçeğin geç açması,verimi,iç oranı(randımanı),ince kabuklu oluşu,iç rengi,aroması ,her yıl vermesi gibi gözlemleri not alarak üç yıl önce 5 tane ağacı aşıladım.Hepsi tuttu.Verimini aldıktan sonra da geçen yıl 30 ağaç daha aşıladım.22 tanesi baharda kalemden tuttu.Tutmayan 8 tanesine de yazın orak zamanı çift ağızlı bıçakla göz ve yama aşıları yaptım,o sekiz tanesi de tuttu şükür.12 yılın boşa geçtiğini düşünüyorum,babam da ''tecrübe sahibi oldun oğlum,iyidir'' diyor.Hayırlısı bakalım.
|