Bir dünya yorumunun (nette ve burada) sonunda demek isterim ki : Doğal sabun yoktur, geleneksel sabun vardır.
Kimyasal madde deyip atamazsınız malzemeleri. Çünkü her madde kimyasaldır. İçtiğiniz su da, yediğiniz tuz da.
Küllü suda olan madde ile benim laboratuvarda kabının içinde duran potasyum hidroksit aynı maddedir. Laboratuardaki potasyum hidroksit %99 saflıktadır. Bahsi geçen küllü suyun içeriği ise malum.
Yanmış gıda tüketmeyin kanserojen diye yer yerinden inlerken ben yanmış maddenin külünü alın vücudunuza sürün diyemem.
Ki ayrıca potasyum ve sodyum hidroksit ile hesaplaması titizlikle yapılmış bir sabunda bu maddeler tükenir. Kimya dersinde tepkimeler konusunda anlatılır giren maddeler aynen çıkmaz. Yani miktarlar iyi saptandıysa kostik fazlası kalmaz. O zaman kostiğin cilde verdiği zarardan bahsetmeye gerek kalmaz.
Kül suyu ile sabun yaparsanız analiz etmediğiniz için potas kostik oranını bilemezsiniz. Düşündüğünüzden fazla ya da az potas kostik içerebilir. Dolayısıyla yaptığınız sabun potas kostik içerebilir.
Lütfen gerçek bilimden faydalanın..
Potasyum hidroksitin de bazik bir madde olduğunu (pH 13-14) çamaşırları yıprattığını eldivensiz temas edilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatırım. Gözünüze temas etmesi halinde gözünüzün derhal bol su ile uzun süre yıkanması gerektiğini ve belirtilerin devamı halinde en yakın tıbbi kuruluştan yardım alınması gerektiğini eklerim.
(kül suyunda oluşan madde: potasyum hidroksit, potas kostik, KOH )
(boncuk kostik, sodyum hidroksit, NaOH )
Düzenleyen dryad : 22-01-2014 saat 14:19
Neden: İmla
|