Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox
Bennim bir profesör hocam vardı univde. "-Ben doğa için hiç endişelenmiyorum aslında... ben asıl insanoğlu için endişe duyuyorum, zira doğa her daim dengesini bozan çığrından çıkmış mahlukatları kendi dışına atmayı imha etmeyi bilmiştir. Tam günümüz değin bunu 5 kez yaptı. ( dünya ya 5 kez format attı, resetledi...) korkarım bunu insanoğluna da yapacak. sora doğa yeniden dengesini kuracak."
Mesele bu aslında o tür bu tür meselesi değil doğanın meselesi.
doğa bizi de dışlıyacak ve kenndi dengesii biz olmaksızın kurup devam edecek.
Durmak yok yola devam yetmez ama evet 2B arazileri HES ler gDO lar yola devam tekmeyi yiyeceğiz vorumuza yakındır...
Kentsel dönüşüm ormanların yok olması doğanın hiç de derdi değil aslında...
Asıl sorun malumunuzdur umarım.
|
Görebildiğim kadarıyla, konu başladığı gibi devam edememiş.
Önce sorumu sorayım:Kır orkidesini (terrestrial orchid) tohumdan yetiştirmek için gerekli olanlar nelerdir? Ticari olarak yetiştirmekle amatör olarak yetiştirmenin farkı var mı?
Benim Antalya/Varsak/Kirişçiler mevkiinde tapulu bir tarlam var. Satın aldığım zaman etrafımda 17 tane kocaman meşe ağacı vardı. Tarlanın asıl sahibi ölünce mirasçılar arasında bölüşülmüş ve ben 10 kadar mirasçıdan birinin hissesini almıştım. Diğer tarlaların çoğu ekim dahi yapılmadığından kısmen makiliğe dönmüştü.Ekilenler de çoğunlukla tedricen nadasa bırakılıyordu.
Ben de botanik veya ziraat eğitimi almadığım için sadece kuraklığa dayanıklı türler yetiştirmek hedefindeydim.
Tarla içinde önce Sternbergia Lutea'yı keşfettim.İsmin sonradan öğrendiğimi söylemeliyim. Sonra crocuslar,anemoneler ve köylülerin sümbül dedikleri orkideler..
Başlangıçta ne yapacağımı bilemedim. Söküp çıkarsam öleceğini düşünerek denemedim bile. Fakat çiçeklerin görsel güzellikleri,kokuları beni öylesine cezbettiki..Dahası bunların gelip geçici (bir yıllık, iki yıllık, kalıcı) olup olmadıkları, seneye de açarsa nasıl bulurum gibi dünyayı 50 yaşından sonra yeniden keşfetmeye başladım.
Konuya sonra dönerim. Şimdi etrafımda ancak 9 tane meşe ağacı var ve bunların 3 tanesi benim gibi yabancıların yeni satın aldığı tarlaların içinde. Makilik büyük ölçüde azaldı. Bu tarlaların içerisinde de bulunabilen türlü çiçekler sürekli ekim ve keçi otlatmaları nedeniyle kaybolup gitmekte..
Bir süredir, okuyup öğrenerek,sorup soruşturarak etrafımda bulabildiğim çiçeklerin yerlerini değiştirmek suretiyle tarlanın belirli bölümlerinde bir araya getirmeye başladım. Bu işlemin bir sonucu olarak onlar da kendiliğinden çoğalmaya başladı. Fakat orkideler konusunda aynı cümleyi söyleyemeyeceğim.
Şimdilerde kısmen de olsa bazılarında başarı sağladım fakat kendimi yeterli görmüyorum..
Acaba her yönüyle tartışılabilen bu konuda yani yetiştirme konusunda kim nasıl yardımcı olabilir? Varsa yasal zorluklar nasıl giderilmelidir?
Başta praecox olmak üzere herkese kolay gelsin..