Sn. Adem Keskin,
Evet, bu çok riskli ağaçla üç ayı geride bıraktık. Beklediğimden çok daha iyi duruma geldi. Ben de artık çok daha umutluyum. Artık çok büyük ihtimalle hayata tutunacak diyebiliyorum. Eğer başarılı olursam, çok güzel bir bonsai olması da kaçınılmaz olacak.
Teşekkür ederim.
Sayın badrobot,
Benim de ilk günden beri aklımdaki görsel, eklediğiniz son çizimdeki gibiydi.
Zaten ağaç bunu gösteriyor, "ben böyle olmak istiyorum" diyor.
Aklımda sonradan oluşan çok radikal fikirler de vardı. Örneğin gövdedeki kavisi değerlendirerek dev bir şelale yapmak gibi.

Ama üstünde kafa yordukça, ilk düşündüğüm, sizin de çiziminizde tasvir ettiğiniz formun en uygunu olduğunu düşünmeye başladım.
Bu formda ağacın alttan ilk dalı, sol alttaki kalın dal olacak. Haliyle o dalın üzerindeki ikincil dalların da ağacın en kalın dalları olması gerekiyor. Bu nedenle ağaçta telleyerek yere doğru eğdiğim ilk dallar da onlar oldu. Ağacın geri kalan dalları, ağaç sağlığına kavuştuğunda tamamen alınıp yeni gelecek dallar beklenebilir ve o yeni gelecek dallar doğru zamanda eğilebilir, ama bu ilk dal olacak sürgünleri ileride baştan oluşturmak zaman kaybı olacağı için onları biraz da risk alarak şimdiden eğmiştim. O eğdiğim dalları ileride sadece geriye doğru budayıp çatallandıracağım. Güçlerini mümkün olduğunca zirvede tutup orada güzel bir öbek oluşturmalarını sağlayacağım. Bu ağacın ilk öbeği olacak.
İkinci öbek aynı çiziminizdeki gibi sağda olacak. Orada aslında kesilecek kısmın çok da bir önemi yok. Böyle kalın bir ağaçta ne zaman nereden sürgün geleceği belli olmuyor. Kesilen bir yerden genç ağaçlarda olduğu gibi bir, iki değil, onlarca sürgün verebiliyor. Bu nedenle oradaki şu an gördüğümüz ana dallar zaten kaybolacak, etrafını yeni dallar saracaktır. Ama ben konikliği biraz pekiştirmek adına kalın dalı kesip nispeten ince olan dalı (ki onun çapı bile 3-4 cm civarında) bırakmayı ve o bölgeden gelecek tüm yeni sürgünlerle sık bir öbek oluşturmayı amaçlamıştım. Bu aşamada sizin önerinizi de değerlendirebilirim.
Zirvede ise ana silüeti bozan çapraz dal zaten aşikar. Hatta daha ikinci günden, "keşke ağacı orada kısaltırken bu dalı dibinden alsaymışız" demiştim. Tabii orada telaşla ağacı kurtarmaya çabalarken bunu düşünmemiz imkansızdı ama o dal artık her halükarda gidecek. Kalan dallarla yine çiziminizdeki gibi bir tepe öbeği yaratılacak.
Sonuç olarak ağaçtaki dizilim: "sol alt - sağ orta - sol tepe" şeklinde üç öbekten ibaret olacak. Fakat elbette, kafamızdaki form, çizimlerde biraz yavan duruyor, sizin de aklınızdaki şekil sanıyorum öbeklerin daha bir içiçe olduğu, daha doğal görünen bir modeldir. Örneğin şu ağaçtaki öbekler gibi;
03-Bougainvillea-ekobonsai.jpg
Gövde yapısı çok farklı olsa da öbek dizilimi konusunda örnek vermek için ekledim.
Bunun gibi bir yapı oluşturmaya çalışacağım uzun vadede.
Umarım o günleri de görürüz.
Teşekkür ederim desteğiniz için.
Görüşmek üzere...