@Melix
Murer'in yazdıklarına katılıyorum. Bu mantarları doğada gözlemlemem yaklaşık 8 yıl olmuştur. Ağaç kökünün hiç olmadığı alanlarda da yetişiyor ama toprağa kesinlikle bağımlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca belli ağaçların bulunduğu bölgelerde sadece o türü yetişiyor diğer türlerine hiç raslanmıyor. Bundan dolayı eskiden ağacın köküne bağımlı olduğu düşünülüyordu. Yani hocaların size verdiği bilgi eskiden kalma. Gözlemlediğim türlerden birinin bağımlı olduğu ağacın dişisi ve erkeği var. Meyve döken ağaçın bulunduğu alanda daha çok çıkıyorlar. Benim iki tahminim var bu yönde. Birincisi meyvelerde bulunan bir maddeyi seviyorlar. İkincisi ise meyvelerin düştüğü yerlerde bulunan bitkiler gelişemediğinden açık alan oluşturduğundan o bölgelerde daha çok meyve verebiliyorlar. İkinci tahminmi şundan dolayı yapıyorum. Bu mantar her zaman bitkiden ari yerde çıkmayı seviyor. Çıktığı alan küçükte olsa bitki olmayan kel toprak parçası ya da yaprakların örtmüş olduğu yerler. Riskli ve verimi düşük diye üretilmiyor görüşü de bence yanlış. Üretimini bilmek demek verimli bir şekilde üretmeyi bilmek demektir. Saldım çayıra mevlam kayıra tekniği ile üretilirse patates de verimi düşük ve riskli bir üründür.
|