View Single Post
Eski 02-07-2007, 17:39   #100
n_turan
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu Mesajı Göster
Sevgili n turan cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim kuruyan bitkim zaten 40-50 cm arası idi ve üzerindeki meyvelerle birlikte aniden kurudu. Yeni aldığım da 50cm boyunda.
Üzerinde çiçek bile yok henüz. Az güneş alan bir yere koydum ara ara su veriyorum. Ve bekliyorum.

Sn. adabayrakoğlu,
Büyük olasılıkla kuruyan bitkiniz 3 yıllık. Normalda 2 yıllık kamışların meyve verdikten sonra kesilmesi gerekiyor.

Sizin aldığınız yeri bilmem, ama Ankara'da ahududu satın aldığım fidan satıcılarının tamamında bir bilgi eksikliği var. Bu satıcılar elma, kayısı, vişne, kiraz vb meyve ağaçlarından çok iyi anlıyorlar ancak böğürtlen, ahudud gibi çalıları öylesine satıyorlar. Sattıkları fidanın üzerinde çiçek ve meyve olduğu zaman onu daha iyi satacaklarını düşündüklerinden, bir önceki sezondan ellerinde kalmış ve o sezon üzerinde meyve gördükleri dalı kesmiyorlar. Biz de satın aldığımızda aslında 3 yıllık kamışı satın almış oluyoruz.

Bu tür kamışları alırken dipten yeni sürgünü olup olmadığına dikkat ediyorum.
Bu baharda satın aldığım fidanlardan ikisi sizin söylediğiniz gibi meyvesi üzerindeyken aniden kurudu. Aldığımda dip sürgünü de olmadığından, dipten kesmiş olsam da, dip sürgünü verir mi pek emin değilim.

İkinci fidanınız büyük olasılıkla bu yılın sürgünü olduğu için meyve vermeyecek. Onun sağlıklı gelişmesi gelecek yıl meyve alabilmeniz için önemli. Dibini nemli tutmakla birlikte kökünü çürütecek kadar sık ve fazla sudan da kaçınmanızda yarar var.
Kolay gelsin.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön