Konu: Nergis
View Single Post
Eski 17-01-2014, 22:21   #1918
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aheste Mesajı Göster
Sayın pria, inşallah bu türleride üretip bizlerle paylaşırsınız, bende sabırsılıkla açmalarını bekliycem...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın pria, ellerinize sağlık açınca kimbilir nasıl bir şölene dönüşür nergisleriniz rengarenk,
ben de çok severim soğanlıları, sabırsızlıkla açtıklarını görmek için bekleyeceğim ben de.
Bol çiçekler, kolay gelsin.
Yurtdışından oldukça uzaklardan edindiğim 4 nadir nergis türlerinin sağlıklı olarak filizlenmelerini sağladım şükür..
Her sabah başlarındayım..Eşim takılıyor bazen bana ''ayı yavrusunu severken öldürürmüş'' diye ama Allah'a şükür ilgimden çok memnun görünüyorlar..
25 soğandan biri geldiğinde biraz koftu, hafif yumuşaktı..Tahmin ettiğim gibi onu kaybettim..
Diğerleri çok güzel gelişiyor..Bakalım, iklim uyumsuzluğu, ülke değişimi gibi olaylar etkileyecek mi onları bu yıl..Kaçı açacak hiç bilemiyorum..
Yeter ki, yaşatayım onları..
Türlerden biri 50 gün içinde 6-7 santim filiz yaptı..(4. foto)
3. fotodaki diğer bir tür 50 günde ancak 5 milimetre filiz yaptı..Gelişimi öylesine yavaş ki..Hatta bir ara acaba onları da kaybedecekmiyim diye üzüldüm..Meğer ki onlar 3 ve 5 zone iklim kuşağına, yani eksi 40'lara kadar dayanabilen ve oldukça soğuk ortamlarda gelişen bir türmüş..
Neyseki bu iki türü de nihayet toprak üstünde görmek nasip oldu..en önemsediğim türler bu ikisi..Çünkü, onlar, dünyada tescilli en eski 2 tür .. 1928 yılında kurulan ve içinde 4000 çeşit soğanlı tür olan Hortus Bulborum botanik müzesinde yer almış nadir türler..

Diğer çok önemsediğim kokulu katmerli tür de çok yavaş gelişiyor ve nedense dikey değil de biraz yatay gelişiyor.. En pahalısı da bu..5 adedi 26 dolar..(2. foto)

1. fotodaki erkenci tür ise 15 santim kadar boylandı..Diplerindeki şişkinliklere baktığımda sanki bu yıl çiçek açacaklar gibi..

Bu yıl onlardan fazla bir beklentim yok..Yeter ki sağlıklı gelişsinler..Tabi..çiçeklerini de görsem çok daha güzel olacak..
Ama hepsi olmasa da sanırım çoğu açar gibime geliyor..

En büyük dileğim, çiçek verimlerinin de çok yüksek olması..Karaburun nergisleri gibi beni üzmesinler..

Eklenen Resimler

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön