İllaki modifiye lider dallı olacak şartı yoktur, buna biraz kişi tercihide diyebiliriz. Kişi goble ister goble yapar.
Cevizde lider doruk dallı tercih etmemiz ya da önermemizin birinin amaçı şudur, ceviz yazın güneşi alacak ama çok almayacak, yazı güneşli sıcak geçen bölgelerde bilhassa goble hiç önerilmez meyva fazla güneşe maruz kalır zarar görür, yazı fazla sıcak güneşli olmayan bölgelere zaten goble önerilir dallar gözler daha iyi güneş alsınlar diye.
Bir ikincisi, kapama ceviz bahçeleri daha çok fidan ekme adına 7x3.5 - 8x4 metrelere ektirmeye başladılar (ki, ben hiç önermiyorum) 8x8 ekimlerde dahi lider doruk dallı tercihi yapılması doğrusudur, bir düşünün bu bir ceviz ağacı 4 metre sağa 4 metre sola boşluk alanınız var bunu birde goble yaparsanız bu ağaç nereye yayılacak,
Lider doruk dallı tercihinin bir avantajı da ana yandallarını düzgün oluşturduktan sonra simetrik oluşturabilmek en önemlisi olduğu kadar zordur da fakat oluşturduktan sonra bir daha budamalarda rahat edersiniz. Şu anlık aklıma gelen bunlar.
Bence değil, goble de olsa bu kadar alçak olmamalı, daha yüksekten olmalı.
Görmeden ya da elde bazı bilgiler olmadan bir şeyler söylemek afaki olur, ama şu resimden gördüğüm kadarıyla söyleyeyim, fidanınız da beş adet dal oluşmuş ve bu dalların hemen hemen hepsi çalışmış hepsi liderlik mücadelesi vermiş, Şayet lider tercihinizi (haziran sonuna kadar) yapıp diğerlerini durdursaydınız bıraktığınız lider daha iyi gelişirdi boylanırdı tepe vurması için de bir yıl beklememiş olurdunuz.
Diğer iki metre olanlarda bu mücadele olamamıştır biri liderliği almış ve gelişmiş olabilir.
Ben mesajı okumadan resmi gördüğümde hangi dalı lider bırakacağım sorusuyla karşılaşacağımı tahmin etmiştim. Bu tahmin doğrultusunda düşüncemi işaretledim.
Resimden fidanın dal gelişmişliğini dalın keyfini çok iyi belirleyemiyorum gördüğüm kadarıyla iki daldan biri tercih edilebilir bunları da 1 ve 2 olarak işaretledim, hangisi tercihini budayıcıya bırakıyorum, her iki tercihi de işaretledim.
Eklenti 464892
Bir no kalacaksa bu şekilde
Eklenti 464893
İki no kalacaksa bu şekilde
Eklenti 464894
Kesilip kesilen yerler aşı macunuyla kapatılmalı, fidanlara su yürüdüğü ilk yaz aylarında dal hereğe bağlanıp doğrultulmalıdır.