Sn. emraherg,
Ağacınızı konumlandırmanız ve yaptığınız işlemler doğru görünüyor. Havalar ısınıncaya kadar umarım sorunsuz şekilde bakıma devam edersiniz. Sulama rejimine dikkat edin! Toprağınızda perlit kullanmışsınız, aslında ben bu türün toprak karışımında su tutuculardan daha çok çakıl, kum gibi drenaj artırıcı materyalleri tercih ediyorum. İki sulama arasında toprak yüzeyinin kurumasını, hava almayı isteyen bir tür. Sulama düzeninizi buna göre ayarlayın.
Sürgün veriyorsa bu harika, ancak bu türün bir diğer ilginç özelliği, gerçek anlamda sürgünü pek de kolay vermiyor olması. Ağaç sürekli bir yerlerinden, özellikle de ana gövde üzerinden yeni yaprak çiftleri çıkartır, gözlemime göre 4-6 arası yaprak açtıktan sonra şartlar uygunsa mutlaka çiçek de verir, ancak sonrasında durur.
İhtiyaç duyuyorsa yapraklarını büyütür, merkezden belki yeni yaprak ve büyük ihtimalle yeni çiçekler verecektir, ama uzayıp gitmesini beklersiniz, o çoğu zaman bunu vermez, öylece kalır.
Bu özelliğiyle de biraz zor bir tür olduğunu gözlemledim. Halen tecrübe etmekteyim. Şimdiye kadar bir ağaç üzerinde aynı anda maksimum onbir adet "gerçek anlamda gelişen sürgün" görebildim, yine de sürgün mantığını henüz tam anlamıyla çözebilmiş değilim.
Umarım ağacınızda uyanan gözler yaprak olarak kalmaz da sürgüne dönüşür. Ama sonuçta yaprak olarak da kalsalar, ağaçta gelişim olduğunu görmek olumlu ve güzel. Bakımınızdan memnun olduğunun bir göstergesi.
Umarım gerçek bir bonsai olduğu günleri de görürüz.
Sağlıklı ağaçlar dilerim.
|