Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serhat248
arkadaşlar domates için ve akdeniz ile ege bölgesi için söylüyorum. sera gerçekten kazandırıyor. siz kazandırmıyor diyenlere aldırmayın seracaların yüzde 80 i kazanmıyorum der ama hiçbiriside kolay kolay bırakmaz bu işi. ve dikkat edin çoğunlunun da evi arabası nakliye için ayrı arabası vardır. domates altındır.
|
Seracılar nasıl kazanır??
1. işöçiliği kendin yapacaksın, işçi ücreti ödemiyeceksin. Aile boyu (Hanım, çocuklar bazen komşular) sabah erkenden gidecek, akşam kararınca eve döneceksiniz. Diktiğiniz bitki yi sökünceye kadar sezon boyunca bu böyle..
2. Yer sizin olacak kira vs. ödemeyeceksiniz.
3. Hastalık, don vs. risklerine karşı her zaman tetikte bekleyeceksiniz.
Yetiştirdiğiniz ürünü pazarlarken, üçkaada gelmeyeceksiniz, aldanmayacaksınız, sağlam tüccar-alıcı bulacaksınız.
4. Haftada bir ilaçlama yaparak ürünü temiz yapacak, ama sağlığınızı tehlikeye atacaksınız
5. Aile içinde az yiyip-çok çalışacaksınız.
Bu koşullarda şansınız yaver gider fiyatlar iyi giderse, Sadece harcadığınız emeğin karşılığını alırsınız veya alabilirsiniz. Daha fazla kazanma işi ????
Ha bir de şu var. İşe girdiniz, sermaye yatırdınız, çıkmak isterseniz çıkamazsınız!! "çıkmazlar değil, çıkamazlar!" Çünkü çıkmak için küllüm zararı göze almalısınız. Yatırdığınızın yarısına devredemezsiniz, mecburen devam edersiniz!!
Son olarak: Üretim yapıp zengin olan yok mu? . Ben çevremde (Kendim de dahil) görmedim. Haaa, çorba parası çıkar, aç kalmazsınız, işçiliğinizin parasını alırsınız. O kadar. Ama zengin olmak ??? Biraz hayal olur. Kolay gelsin.