View Single Post
Eski 10-01-2014, 01:44   #4556
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ersin1981 Mesajı Göster

kendisine neden yerli bi uzmanla veya bi üniversiteyle çalışmadığını sordum.
bana bi tane türkiyede 1000dönüm üstü verime yatmış california daki bahçelerin yarısı kadar verimi olan bi bahçe göster gidip o bahçenin danışmanıyla çalışayım dedi..
Sayın ersin1981, aldığınız duyumlara kısmen katılmakla beraber kısmende katılmadığımı belirtmek isterim şöyle ki, bir defa konuştuğunuz kişi ceviz ithalatçısı, tabi ki, söylemlerinde kendince haklılık payı var bu işi yapan ne aldığını ne satabileceğini bilmesi gerekiyor aksi durumda bu işi yapamaz zaten.

Henüz Türkiye de california daki gibi bir bahçe bulamaz bulması da imkansız california ile Türkiyeyi kıyas etmesi yanlış Türkiye bu işlere büyük kapama bahçeler bilhassa chandler olarak kurduğu bahçeler 4-5 yılı geçmez, 4-5 yıllık bir bahçeyi 25-30 yıllık california daki bahçelerin verimleriyle de kıyas edilemez o nedenle işin bu tarafın yanlış olduğunu söylemek istiyorum.

Türkiye de daha önce kurulan bahçelerin bir çoğu yerli ırklar daha sonraları bu bahsettiğin bahçelerde chandlere yönelik ilaveler ya da değişimler oldu fakat onlarda tam olarak verim yaşına girmediler bir kısmı da toprak koşullları iklim koşullarından bakım hatalarından geride kaldılar. ikinci bir ilave bu kurulan bahçelerin toprağı cevize çok elverişli olmayan topraklar.

İşin özü kurulan ya da kurulmuş olan bahçelerin cevize elverişliliği üzerine çok iyi etüt çalışması yapılmadan param var kurarım, ya da bir fidancının olurunu alarak, ya da ne kadar olursa olsun yeter, ve ya çalıştıkları danışmanlar para kazansınlar diye olur verilen yerler, bir çok yerde yazar ceviz çok toprak seçici değildir diye, oysaki ticari anlamda bir bahçe kurmayı düşündüğünde ceviz toprak seçiciliği o zaman ortaya çıkıyor, neden? çünkü uygun toprakta kurulduysa ağaçtan alırsın 30 kilo, uygun olmayan yerde kurulmuşsa ağaçtan alırsın 10 kilo, o zamanda bahçen verimsiz olur ve ya söylemdeki gibi california daki gibi bahçe göremezsin.

Alıntı:
4000-5000 dönüm bi yatırım yapacaklarını bu yatırımın bütün fizibilite çalışmalarını amerikalı danışmanlık şirketleriyle yaptıklarını söyledi.türkiyeyi karış karış gezdik edirneden iğdıra kadar.özellikle trakya bölgesinin çok sıkıntılı bi bölge olduğunu söyledi(aynı şeyi yaşar hocada söyledi)
Hani sormuşsun ya neden yerli bir danışman ile niye çalışmadın.

Şimdi sen gel de yerli hocayla çalış, yaşar hoca değilmiydi edirnede ceviz kurultayını yapan ceviz öneren ektiren, şimdi bu bir güvensizlik yaratmıyor mu? böyle bir durumda yerli hocaya nasıl güvensin ya da nasıl güveneceğiz.

Alıntı:
uzun lafın kısası ceviz işi fidancıların anlattığı gibi değil.çok zor meşakatli sabır bilgi ve birikim gerektiren uzun bi yol.
Bu söyleminizde haklısınız, kolay bir iş yok, diğer alanlardaki meyvacılık kadar (vs) olmasa da zor, ama çok zor denemez, bilgi birikiminiz varsa bir de eli vijdanın da olan birinden iyi bir yardım alırsanız bence diğer alanlardaki tarımdan kolay.

Ben maaş bağlanmış yapraklı ceviz ağaçına bordobulamacı attıran ve sebebini sorduğumda da yapraktan bordobulamacının fotosentez yaptığını söyleyen ziraat mühendisleri danışmanlar gördüm gerisini siz düşünün gari..

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön