Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uygun
Arkadaşlar Merhaba,
Forumu yaklaşık 1 haftadır sıkı bir şekilde takip ediyorum.Bitki türlerine olan ilgimi bonsai tekniğiyle ilerletmek için bir çok konuyu okudum.Sitede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Bonsai sanatına hep hayranlıkla bakıp bir gün bende başlama ümidiyle aklımda yeri hep vardı.Şimdi sizlere başlamak için bir kaç fidan ve toprak örneği verip görüşlerinizi bekliyorum.
Başlamak istediğim fidanlar;
Juniperus,Erguvan ve Acer Palmatum...
Sormak istediklerim ise;
1)Bu cinsleri ilk aldığımda normal bir saksı da gelişimini izlemem mi gerekir?
2)Bun cinsler için internette satılan hazır bonsai topraklarını kullanmak doğru mudur
3)Torlu gübreli saksı topraklarını ve volkanik tüf ve ağaç kabuğu gibi toprakları kullanmayı önerir misiniz?
4)Sıvı gübrelerden ve yaprak için satılan fısfıslardan almama gerek var mı?
5)Fidanları eve getirdikten sonra yapmam gerekenler nelerdir?
Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar...
|
Merhaba sn Murat, aramıza hoş geldiniz öncelikle.
Aslında forumu iyi incelememişsiniz

Sorduğunuz soruların tamamı değişik başlıklar altında mevcut. Örneğin toprak konusunda size hemen aklıma gelen 2 başlığın linkini veriyorum:
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...eler/29657.htm
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...letler/373.htm
Diğer sorularınıza gelince, bunlar da zaten bonsai başlıkları altında cevapları olan ve daha önce çok tartışılmış, konuşulmuş konular ve bunların tamamına ayrıntılı tekrar tekrar cevap vermek burada çok uzun bir yazıyı tekrar yazmamız anlamına gelir ve bu da takdir edersiniz ki çok büyük bir zaman kaybı ve karmaşaya neden olur.
Ama şöyle yapabiliriz: ben sorularınıza kısa cevaplar vereyim siz de ayrıntılarını bonsai bölümündeki başlıklardan okuyun, olur mu?
1) Aldığınız bitkinin gövdesi/nebarisi ne kadar zayıf ve az gelişmiş durumda ise, bitkiye gelişimi için o kadar büyük bir alan sağlamak en doğrusudur. Yani çok ince bir fidanla başlıyorsanız en doğrusu ya bahçeye ekmek ya da olabildiğince büyük bir saksıya ekmektir. Saksı/yer ne kadar küçükse bitki de o kadar yavaş gelişecektir.
2) Kesinlikle hayır! Bunlara itibar etmeyiniz. İyice okuyup bilgilendikten sonra bitkileriniz için toprak karışımlarını kendiniz hazırlayınız.
3) Hayır. En ideal karışım diye bir şey yoktur. Her bitkinin toprak ve besin gereksinimi farklıdır.
4) Gerek var diye birşey diyemeyiz. Bitkinizin ihtiyaçlarını öğrenip buna en uygun nasıl cevap vereceğinizi tespit etmelisiniz. İster sıvı, ister granül isterse toz gübre kullanabilirsiniz. Yeterki neyi, ne zaman ve nasıl vereceğinizi iyice öğrenin.
5) "Fidanları eve getirdikten sonra yapılması gerekenler nedir" şeklinde sormak yerine "hangi işlemi ne zaman yapmak doğrudur" şeklinde sormak daha doğru. Bonsaide yapılan işlemler genel olarak mevsime göre değişiklik gösterir. Örneğin toprak değiştirme işlemini yazın, budama işlemini kışın ortasında yapamayız... gibi. Bonsai konularını iyice okursanız bu konuda kafanızdaki sorular gidecektir.
Bol araştırmalı ve bol bonsaili günler dilerim
NOT: Bir de fidan seçimi yaparken, tercih ettiğiniz türün bölgenize uygun bir tür olup olmadığını önceden araştırmanızda fayda var. Bu zaten sağlıklı bir bonsai için de ön koşullardandır.