Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln
Az önce marketten geldik.
Bu günlerde menekşe gelmiyor Bodrum'a,bunları köşelere sıkışmış halde buldum.
Alırken dikkat etmedim, eve gelir gelmez yıkadım, sulama yaptım. Tam ötekilerin yanına koyacakken ;Bu yaprakları görünce şok oldum, bu bir hastalık mı ,böcek mi?
Bu menekşeyi çok sevmiştim ama şimdi endişe ettim mutfak lavabosunun yanından kaldırmıyorum. Öylece bekliyor. Lütfen bana acilen yardımcı olurmusunuz? 
|
Sevgili asln,
Menekşenin yaprağındaki lekelenmeler büyük olasılıkla aldığı darbeden geriye kalan izler ancak polen döküntüsü olan çiçeklerinizde döküntüler genellikle thrips denilen zararlıdan kaynaklanır. Mücadelesi zor olmayan bir zararlı, ilgili başlıkta bilgi bulmuşsunuzdur herhalde.
Dışardan satın alınan çiçekleri 1 ay kadar ayrı bir ortamda gözlemledikten sonra sağlıklı bitkilerle aynı ortama almanızı öneririm.
Menekşe nemli ortamı seven bir bitkidir. Bu nedenle göbekte birikme olmadığı sürece yapraklarını nemlendirmemizde bir sorun yok. Sadece ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından korumamız gerekiyor. Su damlası güneş ışığı ile birlikte mercek etkisi göstererek yaprağın yanmasına , kahverengi lekelerin oluşmasına neden olabiliyor.