View Single Post
Eski 04-01-2014, 23:06   #463
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Sahire,

Organik zeytin yetiştirecekseniz kimyasal üretimdeki gibi bir programa genelde ihtiyacınız yok. Ancak ağaçlarınızı çok daha fazla gözlem altında bulundurmanız gerekir.

Kaba bir rota olması bakımından önerilebilecek şey şu olabilir.

Hasat sonrası %1'lik bordo bulamacı,
Mart başında %1 - %1,5'luk bordo bulamacı (normalde bakteriyel veya mantari bir hastalık belirtisi yok ise geç sonbahar veya erken ilkbahar tek uygulama yeterlidir)

Budamalarda budama makası ve testere dezenfeksiyonuna dikkat (tüm bitkiler için). %10'luk hidrojen peroksit solusyonu çok etkilidir.

Etidot67 yüksek oranda bor ihtiva eder. Toprak veya yaprak analizinde bor eksikliği varsa kışın topraktan bir kez verilmesinde yarar var. Sonrasında bir kaç sene ihtiyaç olmaz. Analiz sonucunda çinko da eksik ise hem bor hem çinko içeren başka bir ürün var, onu da kullanabilirsiniz.

Kaolin + Delfin uygulamasını çiçekler açmadan tomurcuktayken de uygulayabilirsiniz. Devamında taneler saçma tanesi gibi olduğunda, Temmuz içinde ve Ağustos ortasında iki uygulama daha yeterli olur. Kaolin uygulamaları için bu başlığı veya bu adresteki Kaolin - Parçacık Film Teknolosijsi altındaki yazıları iyice okumanızı tavsiye ederim.

Bu mevsim ağaçlarınızı iyice gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Dallarda ve yapraklarda kabuklu bit muayenesi yapmalısınız. Hem yumuşak kabuklu, hem de sert kabuklu çeşitli kabuklu bit türleri zeytinlere musallat olabiliyor.

Yumuşak kabuklular salgıladıkları sıvı ile bazı dalları siyahımsı yapar, oradan tanımlayabilirsiniz. Sert kabuklular ise siyah, kırmızı, oval veya yuvarlak biçimli olabilir. Varsa ince dallarda ve uç yapraklarda görülebilir.

Herhangi bir şekilde kabuklu bit tanımlarsanız havaların ısınmaya başladığı Mart ayında yumurtaları çatlar ve milyonlarca hareketli larva (gözle görülemeyecek kadar küçük) dallara ve yapraklara yayılır, kendilerine bir yer bularak şekil değiştirirler. İdeal olarak tam bu esnada müdahale etmek gerekir. Müdahale şekli ise mineral yağ uygulamasıdır. Gerekiyor ise, dünyada organik tarımda kullanılan bir ürün kullanmanızı tavsiye ederim.

Kabuklu bitler normalde yırtıcılar tarafından kontrol altında tutulur. Fakat kaolin uyguladığınızda yırtıcılar da ağaçtan uzaklaştırılmış olacağı için kabuklu bitlere gün doğar. Bu sebeple yazın kaolin uygulayacağınızı dikkate alarak ilk baharda olası kabuklu bit popülasyonunu mineral yağ uygulaması ile baskılamalısınız.

Yazın yapacağınız kaolin uygulamalarına Delfin ilave etmeniz ergini kelebek olan zeytin güvesi, uç tırtılı gibi zararlıların larvalarını da kontrol eder.

Kışın yaptığınız bordo bulamacı hem bakterisit hem de fungusitdir. Bu sebeple sadece fungusit etkili kireç-kükürt (gülleci bulamacı) uygulamasına gerek olmaz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön