Merhaba emraherg,
İkea dan aldım bu bonsaiyi. Tek farklı tür buydu ve dikkatimi çekmişti. Hemen araştırmaya girdim. İlk gün kökünü budayıp toprağını yeniledim ve gübre verdim. Sonradan bu forumdan öğrendim ki her şeyin bir zamanı varmış. Işık görsün diye cam kenarına koydum ancak kaloriferin sıcaklığı ve zamansız yaptığım işlemler ağaçcığımı yormuş olacak ki yaprak dökmeye başladı. Üst dallarda yeni sürgünler çıkarken alt dallardakiler dokundukça düşüyordu. Yabancı bir sitede iç mekan türü olduğunu ve dediğiniz gibi narin bir yapısı olduğunu okudum. Ancak bazı sitelerde de hem iç hem dış mekan olarak bakılabileceğini yazıyor. Ben balkona koymaktan çekindim açıkcası. O günden beri sabah evden çıkarken cama yakın ama kalorifere uzak bir yere koyuyorum ışık alması için. Toprağı da kurudukça (parmağımla toprağa bastırarak kontrol ediyorum) yağmurlama tekniği ile suluyorum. Şu an güncel hal fotoğraflardaki. Gayet sağlıklı ancak çok az da olsa yaprakları halen dökülüyor.
Okuduğum makalelerde yeni sürgünler budandıkça ağacın daha güçlendiğini yazıyordu. Bonsaimin yukarıya uzayan genç dallarını budarsam daha sağlıklı bir gelişim olur mu sizce? Yoksa bu ağaçcik için bu tarz bir işlem çok mu erken. Biraz kendi başına bırakıp iyice büyüdüğünde mi müdahale edilmeli?
|