Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55
amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.
peki o zaman da dikilen açık köklü ceviz 3. yılında ancak ilk katını oluşturmuş oluyor.dolayısıyla ilk iki yıl ki emekler sadece fidanda tek lideri istenen boya getirmek için harcanmış olmuyor mu?
işe ilk başlarken ilk yıl 1. taç 2. yıl 2. taç 3. yıl 3. taç oluştururum diye düşünüyordum 
|
Sayın ahmettugrul,keşke dediğiniz gibi olsa da,3 katı 3 yılda oluşturabilsek
İlk yıl da fidan iyi tutunup gelişirse,lideri seçip bağlarsanız,rakip dalları kesersiniz ve benim için kök yapısı önemli değil yeter ki bir an önce liderim büyüsün derseniz, 2 metreye ulaştırabilirsiniz.. Ancak,yaz budamasıyla müdahale etmezseniz ve 3-4 dallı olarak serbest bırakırsanız, işte o zaman 2 metreye ulaşmıyor.
Mesela ben 1. yaz lider seçme çabasına girmedim ve 4-5 dallı bıraktım,sonuçta 2350 fidandan sadece 16 tanesi 1. yazın sonunda 2 metreye ulaştı ve tepesini vurup dallandırdık.
Ağacı erken taçlandırmaya zorlamanın diğer olumsuz tarafı da,gövde henüz çok ince olduğu için,yazın çıkan yan dalların ağırlığını taşıyamayıp,gövdenin yamulması ya da kırılması. Bizim geçen yaz,25 tane fidan sert bir rüzgarda gözümüzün önünde kırıldı. Sebebi de,gövde henüz ince iken taçlandırmış olmamızdı.
Diğer taraftan,benim profil fotoğrafımdaki gibi, 2. yaz hem yukarıya gelişip hem de tepesi vurulmadığı halde yan dallarını oluşturan fidanlar da oluyor. O fidanlara küçük yaz budaması yaparak şekil vermeye çalışmak dışında yapıcak bir şey kalmıyor.