Kamil bey; yazdıklarınız bana biraz fazla gibi geldi. İlaçlamayı tam olarak yaptığınız zaman sonbaharda %2lik bordo bulamacı, ilkbaharda da gözler uyanmadan atacağınız %1'lik bordo bulamacı atmanız durumunda yeterli olacaktır. Ben bazı üreticilerin sizin dediğiniz gibi sonradan da bordo bulamacı attığını görüyorum. Gördüğüm pazarda satılan yapraklar üzerinde bordo bulamacının izleri. Yerlerine gidip görmedim. Ancak o kadar da fazla olduğunu düşünüyorum. Ziraatçı bir arkadaşla görüştüğümde bana kesinlikle atmamamı iki uygulamanın zamanında yapılırsa yeterli olacağını söyledi. Kükürtü de iki defa yapmanız durumundan çok fazla bir problem olacağını düşünmüyorum. Önemli olan hastalık daha başlamadan başlamasını engellemek. Eskilerin yılanın başı küçükken ezilir hesabı koruyucu ilaçlama yapmanız durumunda hastalık olsa bile çoğalmayacaktır.
Birde damlama sulama yapıyorsanız sulama yaptığınız hortumun boyunu yarım metre kadar yukarıdan yaparsanız çok daha fazla verim alırsınız.
Benim kullanmadığım bir ilaç. Ancak internette araştırma yapınca mantar ilacı olduğu ile ilgili bilgi var.
Quadris