View Single Post
Eski 02-01-2014, 12:51   #11932
asln
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Sevgili ece,
Bu hafta aynı sorunlar bendede oldu.Yetişkin,çiçek dolu,bol tomurcuklu menekşemin iki günde bir dış büyük yapraklarından biri sap çürümesiyle güne başladı.
Her gün birini kestim.Çiçek vermeye devam etti.Tek tek 3 ayrı defa ikişer gün arayla sağlam yaprak kestim .Sulamayı 1 hafta önce toprak çok kuru göründü o zaman yapmıştım.
Yaprak solması olayı bir hafta sürdü, bu gün çiçek ve bol tomurcuğa rağmen saksıyı boşalttım.
Gördüğüm şey,kökler sağlamdı ,fakat toprak çok ıslaktı. Burada hava ılıktı ama hiç güneş yoktu 1 haftadır.Yağmur da cabası.Salondaki havaysa hep nemli rutubetliydi.
Klimayıda çok az açmıştım.
Klima aşırı kurutuyor bilirsiniz.Ben bu yüzden suyu fazla kaçsada hiç yetişkin boy menekşe kaybı yaşamamıştım.Kış güneşide olsa güneşli ve klimalı ortamda haftada bir sulama yapmam gerekirdi.
Taki bu hafta şartlarım değişene kadar.
Bir hafta olmasına rağmen sanki az önce sulanmış gibi saksının dibi ıslaktı.Hayret ettim.
Bu durumda kökleri budadım, kuruttum, çürüme olmasın diye ufak saksıya alıp yeniden diktim.Bu kez damla damla sadece kök dibine su verdim ve bende beklemeye bıraktım.
Bu gün hava çok karanlık,soğuk başladı ve yağış var.Klimamız yoğun çalışacak.Sanıyorum kurumaya başlayacaklar.Ama güneş uzun süre yok gibi bu hafta daha.
Suyu seviyorlar ama ayarında nemli olursa.Saksının en dibinde sırılsıklam suya tahammülleri yok sanırım.Bazen dış ortam durumuna göre herhalde suyu saksıdan az kullanıyorlar.acaba neme, güneşe,ısıya göre mi tüketiyorlar dedim bu gün. Çünkü dış ortam değişmişti, fakat sulama miktarım yine aynıydı.Birde düştüğüm hata şu oldu: Saksının görünen üst toprağı kuru olsada,kışın saksı dibi çok zor kuruyor.
Bunu da saksıyı tutunca anlıyorum.Üstü kuru dahi olsa saksı ağırsa dibinin hala ıslak olduğunu fark ettim.
Sevgili makinin metodu harika.Sadece kök çevresine bir kaç damla gözleyerek sulamak.Azar azar,saksıya boca etmeden.

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön