View Single Post
Eski 30-12-2013, 19:01   #577
asln
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Halen deneme yapıyorum.Bu iki farklı harç, ilki sphagnum preslenmiş ölü yosunu. Merak ettiğim için bir kaç çeşiti ile deneme yaptım.
Faydasız yanı:
Ölü ve ıslanınca bir hadisesi olmuyor sanırım. Şişiyor, suyu tutuyor. Cansız olduğundan suya herhangi bir besin yararlı oluşum katamıyor. Üç tip sulama ile test ettim, bir kısmını normal damacana, bir kısmını menekşe gübreli su, bir kısmını da yağmur suyu ile suladım.
Hiç bir hızlanma köklenme vss olmadı. Her şey normaldi. Hızlı gelişim,vss gibi hiç bir şey gözlemlemedim. Ama yaprak çürümesi, solması da gözlemlemedim.
Faydalı yanı:
Torf vss karışımları gibi toprağa benzemediğinden, daha çabuk kuruyor. Hele ki güneşi bir kaç saat görünce hemen su kaybedip hava alıyor. Buda bardakta suda bekletme, toprakta köklendirme yöntemine göre sap çürümesine çare alternatif olarak kullanılabilir.
Bu malzeme ile hiç bir çürüme yaşamadım, toprakta olan çürümeye yakın olan yaprakları bu malzemeye alıp kurtardığım oldu.
Çabuk kuruduğundan kış ayları için gübre desteği ile yetişkin menekşelere dahi kurtarma için geçici ortam yapılabilir.
Bu malzemeyi talaşa benzetiyorum, toprak gibi sulandıkça sıkışma özelliği yok. Yaprak sürekli baskısız olarak nemli kalıyor. Yaprak yavru verirken daha rahat çıkıyor gibi fark ettim.
Kökler Malzemeye sarılıyor, ama hava alıp tanelerin arasından rahatça uzayabiliyor. Malzeme toprak gibi kökü kavramıyor. Sıkıştırmıyor. Yosunlanma ,mantar yapmıyor. Perlitle karıştırdığımda nemden ötürü perlitler yeşillenirken bu malzeme aynı şekilde bozulmadan kalabildi.

Eklenen Resimler

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön