View Single Post
Eski 27-12-2013, 17:51   #1394
Ziya Soner
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi schloxy Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,

Forumu bir süredir takip ediyorum, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. 3-4 haftadır bakmaya çalıştığım Cymbidium cinsi bir orkidem var. Fakat bazı sorularıma yanıt bulamadım ve yanlış bir şey yaparak bu güzel bitkiyi öldürmekten çok korkuyorum. Haftada bir toprağındaki nem miktarını kontrol ederek daldırma yöntemiyle suluyorum. Perde arkasından güneş alan, çok sıcak olmayan bir konumda tutuyorum ve gördüğüm kadarıyla herhangi bir parazit kapma durumu da yok. Aşağıya orkidemin farklı dallarını çektiğim resimleri ekledim.

Eklenti 461536

İlk sorum yukarıdaki resimde çiçekleri solmak üzere olan bir dalın etrafını saran kahverengi yapraklar ile ilgili. Bu yaprakları ne yapmam gerekiyor? Sadece dış katmandaki yapraklar soldu, iç taraflara ilerleyip bütün bir dalı öldürmesinden korkuyorum.

Eklenti 461537

Bu ikinci resimde ise çiçekleri tamamen solup dökülen bir dal var. Bu dalın filizleri ve yaprakları da sanırım solmuş durumda ve aşağı doğru solma ilerliyor. Acaba bu dalı neresinden budamam gerekiyor?

Eklenti 461538

Bu son resimde ise daha 2 hafta önce açan ve çiçekleri ve gövdesi sağlam olan bir dal var. Fakat bunun da köklerinden itibaren dış yaprakları kahverengi oldu. Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum, yoksa bu olması gereken bir durum mu? Bu solan dal ve yapraklarla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? En dış yaprak katmanını soymam mı gerekir?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Schloxy
Cymbidium ununuz durumu mükemmel,yaprak rengi ,dal durumu,çiçek durumu vs.
Saksıdaki deformasyon bitkinin çok güzel çalıştığını gösteriyor.Sanıyorum,bu sene mayıs,haziran gibi kökler ayrılmak ve saksı değiştirmeyi gerektirecek(minimum 2-3 saksı)
Ortamınız çok kuru ve sıcak değilse,kış aylarındaki haftada bir daldırma sulamanızı iki hafta da bir e çıkartın,sabah saatlerinde 9-10 gibi yapraklardan fıslama yapın(çiçeklere asgari gelirse iyi olur)

Solan çiçekleri jiletle çapraz keserek alabilirsiniz.Tüm çiçekler bitince ,dalı dipten 1-2 cm den ,jilet veya maket bıçağı ile kesip alabilirsiniz.

Kuruyan dal üzerindeki sararan sargıları dert etmeyin,çok kuruyunca kolayca çekerek alabilirsiniz.

Tam solmamış çiçekleri keserek,dekoratif olarak küçük vazo veya küçük bardaklara az su koyarak masanızda keyfle seyredebilirsiniz.

Saygılarımızla

Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön