Yazıdaki bir başka konu ise benim reklam yaptığımdı. Evet ben kimyasal gübrelere karşı solucan gübresinin reklamını yapacağım. Çünkü bu bizim ve gelecek kuşakların daha sağlıklı beslenmeleri için önemli bir konu. Kimyasal gübrelerden kurtuluş reçetemiz. Ben bunun reklamını yapmamın bir sakıncası mı var acaba.
Solucan gübresi üretimi için mutlaka solucan satın almanıza da gerek yok. Zor bir süreçtir ama doğadan solucan toplanarak da bu iş yapılabilir. Ben bu düşüncedeyim. Topraksız tarımı amatörce yapmak isteyen dostlar kendi elde ettikleri solucan gübresini kullanarak topraksız tarım yapabilirler. Bu konuda daha detaylı paylaşımlarım olacaktır.
Leventali Bey bizi Topraksız Köylü Kahvesine davet etmiş ama biz siteye girmeden kahve de kapanmış. Hayırlısı olsun.
Tartışmalar besin eriği üzerinde devam etmiş. Hatta bazı kırgınlıklar da olmuş. Besin Eriği Formullerinin ne kadar değerli olduğunu sonradan öğrendik. Formüllerini aldığımız üstadların üzerine basa basa "bu formülleri kimseyle paylaşma sakın. Yoksa hakkımı helal etmem" tarzındaki ifadelerine bir anlam verememiştim.
Bu formüller hayvan yemi hazırlarken kullandığımız rasyon örneklerine ne kadar benziyor. Her hayvan yetiştiricisinin rasyon hazırlamak için bilgisi olması gerekmediği gibi, her besin eriği hazırlayıcısının formül hazırlama bilgisi olmasına da gerek yok aslında. Bazı kuralları tabi ki bilmesi gerekiyor.
Hele amatör yetiştiriciler için Hoagland formulü yeter aslında. Tabi denenmiş ve başarılı sonuçlar alınmış formüller var elimde. Ama bunları kimseyle paylaşmayacağıma söz verdim malesef. Diğer üstadlar izin vermiyor ama Kudret Hocam izin verirse bize vermiş olduğu kendi formülünü paylaşabilirim.
Her şey gönlünüzce olsun efendim.
Selamlar... Saygılar...
|