Merhabalar,
Benim mesajıma cevap gelmeyince ben de internette başka sitelerde araştırmalarıma devam ettim ve şunları öğrendim. Belki aynı sıkıntılara sahip arkadaşlara ufak bir yardımım dokunur.
Birincisi Cymbidium orkidenin köklerinde bahsettiğim kahverengi yapraklar çiçek veren dalların hepsinde belirli bir süre sonra görülüyor, bunun hastalık ya da bakımdan kaynaklı bir sıkıntı olmadığı kanaatine vardım. Ben fazla panik olmuşum
İkinci olarak da orkidenin çiçeklerini kendiliğinden dökmesini bekledikten sonra, kuruyan dalın tamamını (yani çiçek veren dalın tamamını) makası sterilize ederek toprağın üzerinden maksimum 1-1.5 cm kalacak şekilde kesmek gerekiyor. Ayrıca sararan yapraklar ve yaprakların ucunda görülen kahverengillikler de budama esnasında kesilebilir, bu işlem orkideye hiç bir zarar vermeyecektir. Çiçeklenecek yeni bir dal yine topraktan boy veriyor. Ayrıca bu yeni büyüyen fidenin de galiba şekline göre çiçek verecek bir dal mı yoksa yaprak olarak büyüyecek bir dal mı olduğu anlaşılabiliyor.
Orkide konusunda çok bir fikrim olmadığı için verdiğim bilgiler sadece araştırmalarım sonucunda kendi yorumlarımı katarak oluşturduğum bilgilerdir. Ayrıca teknik kelimelerle de görüldüğü gibi pek aram yoktur

Hatalar varsa uzman arkadaşlar düzeltecektir zaten.
Ben kuruyan dalımı bir güzel kestim, üzerine de bakteri kapmasın diye tarçın döktüm, bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğim. Çiçeklerimin (hatalı bir şey yaparak öldürmezsem) mevsimsel değişimlerini de ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.