Merhaba arkadaşlar,
Forumu bir süredir takip ediyorum, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. 3-4 haftadır bakmaya çalıştığım Cymbidium cinsi bir orkidem var. Fakat bazı sorularıma yanıt bulamadım ve yanlış bir şey yaparak bu güzel bitkiyi öldürmekten çok korkuyorum. Haftada bir toprağındaki nem miktarını kontrol ederek daldırma yöntemiyle suluyorum. Perde arkasından güneş alan, çok sıcak olmayan bir konumda tutuyorum ve gördüğüm kadarıyla herhangi bir parazit kapma durumu da yok. Aşağıya orkidemin farklı dallarını çektiğim resimleri ekledim.
İlk sorum yukarıdaki resimde çiçekleri solmak üzere olan bir dalın etrafını saran kahverengi yapraklar ile ilgili. Bu yaprakları ne yapmam gerekiyor? Sadece dış katmandaki yapraklar soldu, iç taraflara ilerleyip bütün bir dalı öldürmesinden korkuyorum.
Bu ikinci resimde ise çiçekleri tamamen solup dökülen bir dal var. Bu dalın filizleri ve yaprakları da sanırım solmuş durumda ve aşağı doğru solma ilerliyor. Acaba bu dalı neresinden budamam gerekiyor?
Bu son resimde ise daha 2 hafta önce açan ve çiçekleri ve gövdesi sağlam olan bir dal var. Fakat bunun da köklerinden itibaren dış yaprakları kahverengi oldu. Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum, yoksa bu olması gereken bir durum mu? Bu solan dal ve yapraklarla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? En dış yaprak katmanını soymam mı gerekir?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.