Kumkuatımı yaklaşık dört ay önce satın almıştım. Bir ay öncesine kadar da kendi siyah poşet (tüplü) şeklindeki saksısında durmuştu. Bir ay önce saksıya aldım ve Bursa'dan Artvin Ardanuç'a taşıdım.
Taşınma sonrasında birkaç meyvesini ve yaprağını döktü. Ben bunun saksılama ve yer değişikliğinden kaynaklı stress sonucu olduğunu düşündüm. Taşınmadan 10 kadar sonra meyve dökümü durdu ancak yaprak dökmeye devam ediyor.
Yaprakların üzerinde kahverengileşme oluşuyor ve kendiliğinden veya el değer değmez düşüyor. Ancak meyvelerin gövdeye tutulumu oldukça güçlü. Meyve gelişiminde de bir sorun yok.
Yaprak dökümü saksılama ve yer değişikliği kaynaklı mıdır, hastalık mı söz konusu? Bu mevsimde yeni yaprak çıkartma veya çiçek açma olabilir mi, ilkbahar veya yazı mı beklemeliyim? Bir de saksılama yaparken birkaç karıncayı da toprakla birlikte almışım. Onlarda saksıya yuva yaptılar. Ben toprağı havalandırırlar düşüncesi ile şimdilik dokunmadım. Karıncaların bitkiye bir zararı olur mu?
Aşağıya önce kumkuatımın son hali, sonra yapraklarının ön ve arka yüz görünümlerini ekliyorum. Gövde de olumsuz bir durumda sözkonusu değil.
Bitkim yaprak dökmeye devam eder mi? İlk meyve ve yaprak döktüğü dönemde iki dalda uçtan kuruma başlamıştı. Onları kestim, şu anda kesim yeri altında veya başka bir dalda kuruma sözkonusu değil.