Merhaba Bonsai severler,
Bonsai'nin adını bile bilmezken kuzenim sayesinde bu bitkiden haberdar oldum. Sonra kendimizi elimizde bonsailerle yapı marketten çıkarken bulduk. Alırken bu kadar titiz bakım isteyeceğini bilmiyordum. Aldığımda yaprakları yemyeşildi ama sonraları büzülmeye başladı. Akabinde bunu yaprakların sararması izledi. Baktım gidişat iyi değil bonsailerle ilgili hızlı bir araştırma yaptım. Mağaza görevlisi sulama ve bakım konusunda yetersizdi. Doğru bilgileri edinene kadar bitkim zayıf düştü sanırım. Bildiklerimi burada toparlayıp bonsaimin fotoğrafını koyacağım. Sonra birkaç sorum olacak sizlere.
- Sularken yağmurlama sistemini tercih ediyorum. İlk sulamadan sonra 10-15 dk bekleyip ikinci sulamayı yapıyorum ve direnajdan su çıkışını gözlemliyorum. Toprak hafif kurumaya başlayınca bu işlemi tekrarlıyorum. Bu da bir günlük bekleyip bir gün sulama şeklinde oluyor.
- Yapraklarına su püskürtüyorum
- Soğuk hava akımlarından korunan ve güneş alan bir yerde duruyor.
- Sulama suyumda bonsai besini var. 1 lt suya 1 kapak koyuyorum.
- Fotoğrafta da görüldüğü üzere budanmaya ihtiyacı var ama henüz kıyamadım.
Sorularım şu şekilde;
- Bonsaiyi aldıktan bir süre sonra yaprakları büzülmüştü. Sorun sulamadan kaynaklıydı. Onu çözünce yapraklar eski formuna döndü. Sararma konusu ise benden mi kaynaklı yoksa normal bir durum mu acaba?
- Saksısını büyütmeli miyim? Altında ince çakıl koymayı düşünüyorum saksı değişiminde.
- Su püskürtme olayı çok önemli mi, her gün mü yapmalıyım?
- Bonsaimin türü nedir? Bilmeden aldım. Sizce Ankara şartlarında iyi bir seçim mi?
- Toprağının üstünün yosunla kaplanmasını istiyorum. Nasıl başarabilirim? Nelere dikkat etmeliyim?
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Yardımcı olursanız sevinirim.
Düzenleyen tourkana : 20-12-2013 saat 14:12
Neden: Fotoğrafın site üzerinden yüklenmesi.
|