View Single Post
Eski 15-12-2013, 00:38   #394
tkorkunckaya
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-08-2013
Örnek: tohum çimlendirme ısıtma sistemi

Nette sizin için bir arama yaptım, Ankara'dan bir arkadaşımız bir çalışma yapmış yabancı bir sitede buldum, belki de Ağaçlar.net üyesidir. Burada yapılması gereken tek değişiklik benim fikrimce, hortumların çimlendirme raflarının altına yerleştirilecek kum tepsilerinin içinden geçirilmesi. Su ısıyı iyi saklar, kum daha iyi saklar. Bunun için çok ince bir kum daha iyi performans verecektir. Örneğin benim elimde kumda kahve yapmak için kullanılan bir Afyon kumu mevcut, ideal. Ancak dere kumu da elenip kullanılabilir, sadece bazı patojenleri önlemek için çamaşır suyu eklenen suda bir süre bekletilerek yıkanması olacak önerim.

Sistemi kısaca anlatırsak resimler ile:

Kova veya kap, ısıyı muhafaza etmek için strafor içine alınmış. içine akvaryum ısıtıcısı, termostatlı, yerleştirilmiş. Akvaryum kafa motoru dediğimiz, iç filtrelerin kafası kullanılmış. Bunun için 3. resimdeki giriş ve çıkış uçlarını kullanıp hortumu takmak gerekiyor.

Hortumu kumu yaydığımız tepsilere kumu yerleştirmeden önce sabitler, devir daimi çalıştırıp test eder ve üzerine kumu yerleştiririz. Isıtıcı termostatlı olduğu için kendisi belirli bir sıcaklığa gelince suyun ısısı, kendiliğinden kapanır, açılır.

Soğuk havalarda, köklerin ısıtılması bitkiler için, çimlendirme aşamasında ise toprağın ısıtılması ortam ısıtmasından çok daha faydalı imiş. Sera başlıklarında bu konu çok defa işlenmiş forumumuzda.

Resimde renkli sıvı antifreeze. Diyelim elektrikler uzun süre kesildi, kum dış ortmamdan daha uzun süre ısıyı muhafaza edecektir. Ancak devir daimi durmuş olan suyun donmasını da istemeyiz, dolayısı ile biraz antifreeze takviyesi bu yüzden. Bunun yanısıra ben ara sıra birkaç damla çamaşır suyu atmanızı öneririm, yosunlaşmayı ve amonyak oluşumunu engelleyecektir.

Tüm bunları söyledikten sonra, bir de Tartes'in sitesindeki ısıtma matlarına bakmanızı tavsiye edeceğim. Bunlara takılabilen ayrı termostat da mevcut, termostatlı olanlar da olabilir kendinden.

Kaynak olarak: DIY Greenhouse Heater
adresine bakabilirsiniz, taban ısıtıcılar için de: TABAN ISITICI (250mm X 350mm) - ÜRÜNLER > HOBİ > Çimlendirme

Eklenen Resimler

tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön