Bugune kadar bu etkinlikle nelerin basarildigini yazip ciziyorduk. Bu sefer de bu etkinlik bence neleri yapmadi/yapmiyor; ozetlemek isterim:
- Yonetim, tohumlarin kime nasil gonderilecegi konusunda soz sahibi degil; butun inisiyatif etkinlige katilip benim daha once belirttiklerime benzer ya da tamamen farkli nedenleri izleyerek tohum gonderenlere ait.
- Yonetim, etkinlikten tohum talep edenlere de hicbir sekilde kisitlama getirmiyor.
Bunlarin disinda, yonetimin etkinlik kapsaminda yapmadiklari soyle siralanabilir:
- "Sen bu kadar tohumla ne yapacaksin ki?" "Yerin ne kadar, nasil sigdiracaksin?" diyerek etkinlikten tohum talep edenlere hesap sormak (bu soruyu soran "ciftci" arkadaslari
tohum icin bitki yetistirme ile
donum donum ekip butun kasaba ahalisini besleme arasindaki farklari ogretmek uzere kapsamli bir kurstan gecirmek lazim)
- "83 cesit tohum istemissin, 50'nin ustunde vermeyiz; ne kadar ekmek o kadar kofte..." diyerek etkinlikten tohum talep edenleri azarlamak
- "Koye etkinlige yardima gelin; gelmeyene Adenium tohumu yok haaaa" diyerek tohum isteyen uyelere gozdagi vermek, koye gelmeyene tohum gondermemek
- Etkinlige
(=etkinligi yuruten insanlara) uyeler tarafindan sahiplerine ulastirilmak uzere emanet edilen tohumlara,
tohumlarin etkinlige (=etkinligi yuruten insanlara) ait oldugu savini ileri surerek el koymak (sanki etkinlik insanlar tarafindan yurutulmuyor da kendi kendine gerceklesiyor; erke donergeci gibi

)
ingilizce. tohumlar etkinlige ait
turkce. tohumlar bize ait, bizim bizim, hepsi bizim
- Etkinlikten tohum arttirmak (veresiye defteri tutan bakkal hesabi)
- Etkinlige gonderilen tohumlara "Hepsi toprakla bulusacak yeeeaaa" diyerek el koyup talep sahiplerine dagitmak sozu verdikten sonra, artan tohumlari uzun surelerle istifleyerek bekletmek (altin gibi durdukca degerleniyor herhalde)
- Tohum alis-veris listelerini gizlemek (bu niye yapilir, kendinize sorabilirsiniz)
- El konan tohumlari, gelen talepleri karsilamanin otesinde keyfi bir uygulamayla gonul ve ahbap-cavus iliskisine gore dagitmak ("sekerim sen yeter ki iste, butun ...'lar senin olsun"-boslugu doldurunuz)
- "Taaabii caniim bizim etkinligimizdeki butun tohumlar yerli zateeeen" saviyla hem kendini hem tohum talebinde bulunan ve hayatinda belki de ilk defa tohumdan bitki yetistirecek olanlari (bilincli ya da bilincsiz sekilde) kandirmak,
soyu tehlike altinda olan ve arsiv niteligi tasiyacak sekilde kataloglanmamis, hemen hicbir yerde ne resmi ne yetistirme bilgileri bulunan yerli tohumlarin gelecegini, onlari yabanci tohumlarla karistirarak hepten tehlikeye atmak
- "Yeeaaa bu tohumlarin hepsi zaten organik yeeaa" diyerek tohum talebinde bulunan uyeleri (bilincsiz ya da bilincli sekilde) kandirmak (evet yine kandirmak)
- "Beni organik tohumlara kavusturdugunuz icin cok tesekkur ederim" diyen uyelere ses cikarmayip yazdiklari mesaji "Begen" tusuna basip onaylayarak kandirma isini bir ileri seviyeye tasimak (cocukken bilgisayar oyunu oynarken buna "level atlamak" derdik)
- Tohumlarin
yeni sahiplerine ulastirilmasiyla ilgili onemli bir bilgi aktarimi disinda bir amacla kullanilmamasi ve ozel kalmasi gereken cep telefonu numaralarini kullanarak uyelere "sohbet" adi altinda mesajlar atmak, telefon etmek ("hic arayip sormuyorsun; ne oldu, darildin mi?")
- Tohumlarla ilgili konularin konusulmasi gereken forum basligi altinda tohumlari geri plana iterek, tohumu gectim baska herhangi bir konuda bile zerre entellektuel birikim/hayat tecrubesi izi tasimayan konularda yazip kelimenin tam anlamiyla ici bombos "geyik" muhabbeti (evet, geyik muhabbetinin ici dolu olani da var) yapmak, meyve tabaginin resmini cekip tohumla ilgili soru soran uyenin mesajinin altinda paylasmak
- Hemen oncesinde sucuklu yumurtayi ve lokmalari parmaklayan ellerle tohum paketlemek
Unuttugum birsey olmadigini umuyorum.