biraz once ispanaklari dis yapraklarini kesmek suretiyle topladim. ispanakli pideye donusecekler. soguktan ellerimin tum kemikleri sizliyor.
ben kis bahcesini cok sevdim. hazirlayip bir kere tohum atiyorsunuz. sonra hasattan hasada megsul olsaniz yetiyor. toplam 7 metrekarelik 3 bahceye sunlari ektim:
3 cins marul (kos ada, tiny tomb. red romaine)
2 cins ispanak (bloomsdale, mini)
2 cins turp (karpuz turp, kucuk kirmizi)
isvicre pazisi (3 ayri renk)
2 cins brokoli
lahana - yalova
lahana - kirmizi
tere
roka
maydanoz
dereotu
ayrica pazardan aldigim pirasa ve kereviz fideleri ile kuru soganlar var.
kendime gore deneyimlediklerim:
tohumlari eylulde ektim. daha erken dikmeliymisim.
tiny tomb marullari topraga cok yakin buyuduklerinden bir daha ekmeyecegim. kos ada marulundan cok memnunum. dayanikli ve diriler. koklemeden yaprak kesmeye de cok uygun. defalarca hasat edebiliyorsunuz. marullarin neredeyse yarisini kadi lokmasina kurban verdigim halde henuz marketten marul almadim. red romainler fazlaca narinler. daha mi erken ekmeliydim bilmiyorum.
tum bu sebzeler icindeki favorim bloomsdale ispanak. onu da koklemeden yaprak keserek hasat ediyorum. her hafta hasat var. bu soguklardan sonra nasil olur bilmiyorum.
bir de aceleci turplar var. her bahceye lazim. marul ya da ispanak siralarinin arasina ekebiliyorsunuz. marullar yayilana kadar hasad edebilirsiniz ya da marulari kokleyip turplara yer acabilirsiniz.
pazilari sirf renk olsun diye tutuyorum. hic hasat etmedim.
anladim ki bizde tere ve roka yenmiyor. onlari da ekmeyecegim bir daha.
maydanozlari en fazla 20 santim capli bir alana ekmistim. seyrek seyrek 1-2 santim uzamalari aylar surdu. sonra ne ara costular bilmiyorum. hakim de olamiyorum. su anda 50 cm yuksekliginde 70 cm caplik yer kapliyorlar bir daha ekerken daha kucuk gruplar halinde ekip hasatta tumunu dipten keserek tekrar buyumelerine izin verecegim. simdi eskilerle hasat sonrasi buyuyen korpeler icice.
brokoli ve lahanalar hasat olgunluguna erisebilecekler mi bilmiyorum. henuz 20-40 cm civarindalar.
pazardan aldigim soganlardan cikan taze soganlari begenmedim. hem cok uzun hem de cok acilar. tadlari da cok keskin. ilk firsatta sokulmeleri gerekiyor.
dune kadar yaz kadifelerinden cimlenen ve sonrasinda seyreltilen 10 kadar kadife de eslik ediyordu sebzelere. dun soktum.
seneye adanin birini sera naylonu ile kaplayacagim. ya da dogrusu ikisini de mi kaplamak bilmiyorum. mevcut bitkilerden hangisi her turlu hava sartina dayanacak acaba?
|