Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas
Sayın ciroz ;
2 tane 5 litrelik pet şişeye 300'er gram esmer şekerle belirtilen oranlarda sadece meyve kabuklarından oluşan karışım hazırladım.
Oda sıcaklığında tutuyorum. Mayanın işlemi hızlandırdığını duyunca 1 hafta önce her şişeye yarım paket maya attım.
Gaz tertibatı yerine her akşam kapağı açıp metan gazını tahliye ediyorum ve şişeleri çalkalayıp alt üst ediyorum.
Bugün 22 ya da 23. gün, dün her iki şişeye de 100-150 gram şeker attım, fermantasyon yeniden başladı.
1-Bundan sonrasında ne yapmam lazım, şeker eklemeye ne zamana kadar devem edeyim ? (1 aylık süre tamamlanıncaya kadar / Şeker eklenmesine rağmen gaz çıkışının olmadığını görülen güne kadar )
2-İşlemin tamamlanması için ideal süre nedir ?
3-Fermantasyonun bittiğini şişe dibinde oluşan çökelmeden mi anlayacağım ?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
|
Ali Erbektaş merhaba,
benimde bazı enzimlerimde gaz çıkışı daha kısa sürerken bazılarında çok daha uzun sürdü.
içerisine koyulan şeker ve organik atıklarının içindeki şeker miktarı ile alakalı olabilir.
Gaz çıkışınıın kısa sürmesi enzim kalitesini ne kadar etkiler bilemiyorum.
bu arada benim yaptığım 3 adet enzimden sadece birinde beyaz küf oluşmaya başladı. o da tomurcuk şeklinde değilde üstte yüzeysel tabaka gibi.