View Single Post
Eski 28-06-2007, 20:51   #33
DevrilgenKayik
Ağaç Dostu
 
DevrilgenKayik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2006
Mesajlar: 103
Milliyet'te çıkmış Murat Pilevneli'nin yazısını buldum, bazı özet bölümler:

''Bu ağaç çamlar dışında, yaprağını döken ağaçların en uzun olanı. Doğada 60 metreye kadar büyümüş 300 yıllık lale ağaçları var. Lale ağacı Türkiye'de pek tanınmıyor. Çok tipik yaprakları başka hiçbir ağaçınkine benzemez.
Lale ağacı piramit şekliyle toprağını, ortamını sevdiği zaman kısa zamanda hızla gelişebilir. Bahçeniz büyükse, ilkbaharda gelişme zamanında bol yağmur alıyorsa ya da toprağı suyu geçirgen ama hafif rutubetliyse bu bitkiyle ilgilenmelisiniz. Asla küçük bahçelere önermem.

Pek hastalanmaz. Sadece doğal şartlar etki edebilir. Lale ağacının açık yeşil çıkan tipik yaprakları sonbaharda dökülürken altın sarısı renge dönüşür. Bu tip bahçelere meraklıysanız lale ağacını şiddetle sarı renk için tavsiye ederim.

Ağaç gölgeyi pek sevmez. Tepesi, yaprakları daima açıklıkta, bol güneşte olmalıdır. Clematis sarmaşıkları gibi kökler bir şekilde korunup gölgelendirilmelidir. Dibi asla çapalanmaz! Büyüyen alt dalları kesin.
Lale ağacı tam Türk bahçıvanlarına göre. Altı kestikçe boya gidiyor.

Bu arada lale büyüklüğündeki açık yeşil mükemmel çiçekler en azından 20 yıl sonra çiçek açabilir. (Tavsiyem bütçenizin el verdiğince yaşlı, boylu bitkiyi alın, ben bu kadar bekleyemem!) Lale ağacı çiçeklerinden sonra oluşan tahta görünümlü komik kozalaklarından çıkan kanatlı tohumlarıyla yetiştirilebilir. İster doğal, ister ağustos ayında elinizle dikim yapıp fideler elde edebilirsiniz. Çiçekleri arıları çeker. Bal yapımı için çok zengin bir kaynaktır.

Dikimde bol yaprak çürüğü, at gübresi, kum toprağı karıştırıp harmanlayın, sulamayı ihmal etmeyin. Arada bir kökleri kontrol edin. Fazla su birikimi de lale ağacını öldürebilir. Böyle durumda yapay drenajlar yapın.''


http://http://www.milliyet.com.tr/ek...zar/bahce.html

DevrilgenKayik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön