View Single Post
Eski 10-12-2013, 09:53   #481
fesleğen
Ağaç Dostu

fesleğen's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Cyclamen ler; orjini dağ bitkisidir. Dağlarda ağaç,çalı altlarında, havadar yerlerde gelişirler. Sn sevgi.nin yorumu doğrudur. Kapalı yerleri , durgun havalı yerleri ve sıcakları sevmezler.

En büyük sorunu: Botrytis denilen "Gri çürüklük" hastalığıdır. Gri çürüklük ÖZELLİKLE toprak yüzeyine yakın tomurcukların çıktığı bölgede zarar yapar ve yeni, taze yaprak dip kısımları çürür.

Botrytis çürüme etmeni, NEMLİ, HAVASIZ (hava sirkülasyonu olmayan, durgun havalı odalar) yerlerde hızlı çoğalır. Bu nedenle saksıları çok az sulamalı, ve havadar ve serin yerlerde tutmalıdır. Yumrunun çiçek ve yaprak çıkardığı kısım kuru kalmalı, ıslanmamalı veya çabuk kuruyabilmelidir.

Olanak var ise Botrytise karşı mantar ilacı (Rovral veya Ronilan) püskürtmenin faydası olur ama en iyi ilaç Havadar ve serin yerlerdir.
Sn kgursan;
Şu anda soğuk odadalar ama hava çok soğuk olduğu için pencereyi açamıyorum. Kütahya'nın meşhur soğuğunu duymuşsunuzdur, geceleri don oluyor, ben de o yüzden balkonda bırakamıyorum. Sabah balkona koyup gece almayı denedim ama mesai 8 de başladığı için sabah dışarı çıkarmam mümkün olmuyor, eve geldiğimde de akşam olmuş oluyor zaten. Balkonda dursalar sürekli sizce donlara da dayanabilir mi? 3 hafta 1 ay oldu yaklaşık alalı, 1 kere suladım. Sanırım sizin dediğiniz 'Gri Çürüklük' benimkilerde mevcut. Saksıları çok küçük şu an çiçekliler, saksı değişimi çiçekliyken uygun olmaz biliyorum ama acaba toprağını değiştirsem mi

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön