View Single Post
Eski 10-12-2013, 01:11   #420
gokselcetin
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-05-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun Mesajı Göster
Sevgili esgùl73,

Sizin okuldaki bu Manolyanin da benim daha evvel fotograflarini ekledigim
Manolya agacinda oldugu gibi ciceklenme donemi sonbahara kadar devam etmis.
Bu iki agac da ayni tùr olabilir mi, bilemiyorum?
Belki de daha once Arkadaslarin belirttigi gibi hava sicakliklariyla alakali bir durumdur.

Sıcaklık değerleri özellikle Ekim ve Kasım aylarında normal değerlerin üzerinde idi. Geçtiğimiz bu aylarda soğuk günler de elbette yaşandı fakat kısa süreli bu durumlar bitkilerin gelişimlerinin durmasına sebep olamadı. Dinlenme (uyku) dönemine girmesi gereken bitkiler aksine gelişim göstermeye devam etti. Yeni sürgünler verdiler yeni çiçekler açmaya zorladılar kendilerini.

Sıcaklık değerlerinin bu dönemde normal değerlerin üzerinde seyretmesi bir çok hastalığın da uzun sürmesi ve tahribatının ağır olmasıyla sonuçlandı. (Çevremdeki gözlemlerim)

Önceki mesajlarımdan birinde mevsim ve iklim şartlarından kaynaklandığını düşünüyorum demiştim. Aşağıda linkini verdiğim haberin bu düşüncemi destekler nitelikte olduğunu düşünüyorum. Tabi bununla birlikte kar ve buz normalden erken gelince ve sıcaklıklar eksi değerlere hızlı bir şekilde geçtiği için uyku dönemine giremeyen bu bitkiler için kötü bir sürpriz oluşturdu. Meyveye yatan ağaçlar enerjilerinin çoğunu bahardan önce harcadı. Baharda verimleri ne olur bilemem tabi. Kök çalışması devam eden bu bitkilerde, birden gelen eksi değerler köklerin donmasına, zarar görmesine neden olmuş olabilir.

Saygılarımla.

Erik Ağacı Kasım Ayında Meyve Verdi
Kaynak: Haberler.com - Güncel Haber, Son Dakika Haberleri

gokselcetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön