Teşekkür ederim h_dogan,
Yok salatalıkların yeri orası değil. Sistem boş durmasın diye koyduk omencek'le öylesine. Katlı bir sistem denemesi yapacağım şimdi. İşlerim çok yoğunlaşınca, başlayamadım.
Elimde hiç eriyik kalmadı, o da bir etken. Bu bir iki gün içinde maddeleri temin edip sistemi kuracağım. Domates ve biberlere bile üç gündür besinsiz çalıştırıyorum. İş yoğunluğu girince dikkat dağıldı haliyle.
Sayın Kurşun,
Matematikle çok aram olmadığından dolayı, ben formülü içeren bir programcık yapıp onu kullanıyorum.
Eğer Kudret Bey'den temin ettiysen EC metreyi formülün şu:
Burada da anlatmışım.
http://www.agaclar.net/forum/1211299-post57.htm
Gerçek EC= Sistem değeri *(t+31) /56= Ölçülen değer
Örneğin marul yetiştiriyoruz ve EC sini 1.6 da tutmak istiyoruz sistemin.
Isıyı ölçüyoruz : Örn. 20 C derece
Besin sıvısından alıp EC metreye koyuyor ve değerini ölçüyoruz : Örn. 1.5
Sistemi çalıştırmak istediğimiz sabit EC miz = 1.6 idi.
Şimdi formülde yerine koyalım:
Gerçek EC= 1,6 x (20+31) /56
= 1,6 x 51 / 56
= 81,6 / 56
= 1,457 EC.
Virgülden sonra tek hane yeterli olduğu için aslında sistemimizdeki EC miktarı 1.4 müş. Başta benim de sık karıştırdığım şey EC metreden ölçtüğüm değeri formüle direk koymamdı. Doğru olan, sistemi sabit tutmak istediğimiz EC değerini koyacağız formüle.
Biz EC metrede ne ölçmüştük örnekte : 1.5 EC
O zaman şu sonucu çıkartıyoruz. Sistemimizdeki EC değerinin 1.6 olması gerekiyor. Ben ölçüm ama 1.5 çıktı. Bu gerçek değer değil çünkü ısı farkı var. Formüle eklediğimde karşıma 1.4 çıktı. 1.6 dan küçük değer. O zaman besin eriyiği ilave etmem gerekiyor.
Eğer formülden çıkan değer 1.6 dan yüksek olsaydı o zaman su eklemem gerekiyor diye düşünmeniz gerekecek.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.