Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 09-12-2013, 11:39   #194
Ozlem A
Moderatör

Giriş Tarihi: 08-05-2012
Ben bu yıl annemle Ege tarhanası yaptım. Tarifi 40 Fırın Ekmek sitesinden uyarladım, yapılışı düşündüğümden çok basit oldu ve malzemeler de yazın her evde bulunabilir şöyle ki:

Malzemeler:
1 kilo domates
3 adet kapya biber
3 adet orta boy kuru soğan
Yarım kilo süzme yoğurt
1 adet ayva (eğer bulabilirseniz) (Özlem A - yabani armut yani çördük koyabilirisiniz ben ikisini de bulamadığım için koymadım)
2 silme çorba kaşığı tuz
1,5 kg un (gerekirse artırın)

(Özlem A notu : Ben malzemelere undan aynı miktarda eksilterek 250 gram irmik ve 1 demet tarhun otunun yaprağını da yakıştığını düşündüğüm için ekledim. Annem nane koyar. Sonuçta 2 kg kadar tarhana elde ettim.)

Yapılışı:

Domates, biber, kuru soğan ve ayvayı gerektiği gibi ayıklayıp güzelce yıkayın. İri parçalara kesip düdüklü tencereye alın. Düdüklünün basıncı istenen seviyeye ulaştıktan sonra (düdüğü çıktıktan sonra) 15-20 dakika pişirin. Normal tencerede pişirecekseniz, malzemelerin yumuşaması 40-45 dakika sürebilir.

Tencereyi kenarda ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra pişen malzemeleri el blenderi kullanarak hafifiçe parçalayın. Bu işlem, malzemenin kevgirden süzülmesinde büyük kolaylık sağlar.

Tenceredeki malzemeyi kevgirden veya süzgeçten ezerek geçirip posayı atın. Tuzu ilave edip karıştırın.

Unu geniş bir karıştırma kabına alın, ortasını havuz biçiminde açın. İçine yoğurdu ve kevgirden geçen karışımı ilave edip yoğurun. Hamurunuz ekmek hamurundan daha sert kıvamda olmalıdır.

Hamurun üstünü temiz bir mutfak beziyle örtün ve 7 gün boyunca hergün 2-3 dakika kadar yoğurun. (Özlem A - İlk 3 gün çok fazla kabarma oldu, pay bırakacak büyüklükte bir kapta mayalamaya dikkat edin)

7 günün sonunda hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yassıltın ve temiz bir bez üstüne büyük bir masa üstüne veya ayak altı olmayan bir alana serin.

12 saat sonra hamurları kontrol edip alt üst edin. Ertesi gün kurumayı kolaylaştırmak için parçaları elinizde kırarak küçültün.

Hamurları ertesi gün tekrar kontrol edip avucunuzda ufalamaya çalışın. Elinize yapışmadan ufalanıyorsa toz haline getirmeye hazırdır.

Hamurları parça parça mutfak robotuna alıp toz haline gelinceye kadar çekin. Toz haline gelen tarhanayı geniş bir tepsi veya siniye alıp üstüne mutfak bezi serin. 1-2 gün daha masa üstünde veya temiz bir yerde iyice kuruması için bekletin. Bu esnada arada karıştırmak kurumasını kolaylaştıracaktır. Cam kavanozda serin bir yerde saklayabilirsiniz. (Özlem A : Ben bez torbaya koyup bir ay kadar havadar bir yerde tuttum)

Sonuç mükemmel çıktı tavsiye ederim.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön