Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 09-12-2013, 08:12   #193
Dilek Sarıkaya
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 271
Biz Kastamonuluyuz.Annem yıllardır aynı tarhanayı yapar.10 kg yoğurt alınır.Biz dorak deriz fakat doğrusu dereotunun karta kaçmışıdır.2 demet dorak yoğurdun içine katılır.Bidona basılır. Bir hafta dorakla kalır. Bir hafta sonra yoğurdun içinden dorak çıkartılır,2 kg sivri biber(isteyen acı biber de katabilir.Biz çocuklardan dolayı katamıyoruz.)2 kg soğan gelişi güzel yoğurdun içine doğranılır.Soğan ve biberle de bir hafta kalan yoğurdumuzu 10 gün sonra;aldığı kadar un,3 demet maydanoz,3 demet dereotu,3 demet nane ve aktarlarda satılan karışık baharatlar var paketli 2 tane de onu katıp büyükçe bir leğende iyice özleşene kadar yoğururuz.Bu hamur karışımının ağzını tülbentle örter,2-3 gün gider gelir karıştırırız;yoksa taşar.Kabarması ve taşması durduktan sonra da kavanozlara doldurur,üstüne zeytinyağı gezdiririz(üzeri küf olurmuş annem öyle söyler)yiyeceğimiz kadarını dolaba,kalanını da balkon gibi serin bir yerde muhafaza ederiz. Biz buna hamur ya da yaş tarhana deriz.Daha önceden ev müsaitken yaş halini bezlere serer kurutur,daha sonra elekten geçirir kuru tarhana yapardık.Şimdi yapmıyoruz.Hamur haliyle tüketiyoruz. Yiyeceğimiz zaman da; kavanozdan 3 yemek kaşığı alır,bir kasenin içine sıcak suyla beraber koyarız.Bu arada tencerede yağ ve salçayı istenirse kıymayı kavururuz. Kavrulma işi bitince kasedeki tarhanayı ezip yumuşatır tencereye alırız. Üzerine sıcak su ilave eder,kaynayana kadar karıştırırız. Tuzunu karabiberini ekler,altını kapatırız.Bir alternatif de (bunu genellikle sabahları kahvaltı yerine içeceğimiz zaman yaparız.) Tarhanayı yağ ve salça ile pişirir,inmeye yakın üzerine tuz ile dövülmüş sarımsak katar öyle içeriz.Bu haliyle işkembe çorbasına benzetirim.Şu an tarhanaya soğan ve biber doğradım,haftaya yoğuracağım.Unutmazsam resimlerini eklerim.

Dilek Sarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön