@HuseyinBarut
Kütük ile poşet farklı kıyaslama yapmak yanlış olur. Poşeti hazırlar kullanır atar bir daha hazırlarsınız. Kütüğü ise bir kez hazırlar yıllarca ürün alırsınız. Kütükler doğru hazırlanmışsa ve doğru ortamdaysa genelde tam verimi üç yıl sonra göstermeye başlar. Tamamen süngerleşip çürüyene kadar da verim devam eder. Tam doğru olmasa da şöyle örneklemek daha anlaşılır yapar. Bir kütük ve bir poşet hazırladığımızı varsayalım. Poşette bir süre sonra 10 tane mantar aldıktan sonra atıp bir daha hazırlamamız gerekecek. Kütük ise ilk yıl 10 mantar verecek ikinci yıl 20 üçüncü yıl 30 ve kütük çürüyüp performansı düşene kadar 30 - 40 mantar ile devam edecek. Sonra sayı yükseldiği gibi düşüp sıfıra inecek. Kütük ile aynı oranda mantar alabilmeniz için her ay bir poşet hazırlamanız gerekecek.
Poşetin avantajı seri üretim yapabilmenizdir ama devamlı emek harcamanız gerekiyor. Kütüğün özelliği ise az masraf az emek az bakımla sürekli üretim. Poşete verdiğiniz emeğin yarısını her yıl kütük aşılamaya vermiş olursanız 4 - 5 yıl sonra poşetle üretim yapan hiç kimse üretim oranınızı yakalayamaz. Ayrıca kütükte üretilen mantarlar komposttan daha lezettli ve daha kaliteli olurlar.
|