View Single Post
Eski 06-12-2013, 20:17   #75
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sevgili byjustin artık evlerde soba kullanımı kalmadı gibi birşey. Onun için soba yakma tekniğide yavaş yavaş unutuluyor galiba. Zonguldaktan İstanbula geldiğimde ev arkadaşlarım sobanın altına çalı çırpı doldururlar üstünede kömürü atarlar yakarlardı. Arkadaşlar soba böyle yanmaz dediğimde inandıramamıştım. Zira buradaki kömürler gerçekten bizim bildiğimiz gibi üstten yanmazdı. Oysa o kaloriferin olmadığı dönemlerde bütün evlerimiz sobalarla ısıtılırdı. İçi tuğlalı kömür sobasına zonguldak kömürü, gerçek maden kömürü, kok kömürü yapımında kullanılan kömür sobaya doldurulur, üstüne biraz odun parcaları çıra vs tutuşturmak için atılır hatta birazıcıkta gaz yağı dökülür ve tutuşturulur. Sabak saat 6-6,30 gibi yakılan soba hiç kömür atmadan evi ısıtmaya devam eder, akşam saat 8-9 -10 gibi hafif geçmeye başlar 2-3 kürek daha kömür atılır ve gecede ısıtmaya devam eder. Sabah soba temizlenirken içinden kor yanmakta olan kömürler çıkardı. Şunu demek istiyorum buralarda olsa belki zonguldak kömürünü bulmak zordur ancak Ereğlide bu kömür rahat bulunur. Doğal gaza geçmeden önce kaloriferler bahsettiğim kömürle yanardı ancak onuda her istediğiniz miktarda vermiyorlardı bildiğim. Ama siz bukadar kömürü nasıl osa bulursunuz. sobayı yakıp altındaki o küçük hava deliğinide uygun bir biçimde ayarlarsanız soba bir gün boyunca yavaş yavaş yanmaya vede sizin seranızı yeteri kadar ısıtmaya devam eder diye düşünüyorum. Evimiz 90-100 m2 kadar dı hergün bir kova veya birazdaha fazla kömür yakardık. Kışı 1-1,5belki 2 ton kömürle geçirirdik. çok iyi hatırlıyamıyorum.O kömürün zevkide bir başkadır. sobanın üstünde kızartığımız ekmekleri kestaneleri küllüğüne pişirdiğimiz patatesleri hatırladım. Çokgüzel günlerdi. Denemekte fayda var. kolaygelsin selamlar.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön