Merhabalar aslında İsmail Bey güzel bir konuya değinmiş rüzgar sonrası oluşabilecek kıvılcım vs ne derece sorun yaratır. Birde burada üretilen ısı bir anda yükselip bir anda düşüş sağlıyor gibi.
Açıkçası ısıtma amaçlı kullanılan bu tarz soba sistemleri ne yazık ki çok verimsiz. Malum bu aralar havalar iyice soğumuş durumda.
Isıyı muhafaza etmek için yolların düşünülmesi gerekli bunun bir yolu sera dış yapısında kaliteli malzeme kullanmak. Tabi bu maliyet demek...
Ankarada seralarda bu şekilde sobalar kullanılıyor ciddi anlamda verim kaybı...
Rocket mass heater denilen bir sistem var özellikle kuzey ülkelerde kullanılıyor. Ev ısıtması için olsa da genelde sera ısıtması içinde bence çok mantıklı olabilir. Sistem sobanın yer altına gömülerek çift yakımla verdiğiniz odunun tam olarak yanmasını sağlıyor. Çıkan ısı direk havaya karışmak yerine ısı tuğlaları yardımıyla tutularak zamanla sisteme verilmesini sağlıyor. Böylece bir anda ısı yükselmesi ve düşmesi yaşanmıyor. Kıvılcım vs den kaynaklı yanmalarında önüne geçmiş oluyorsunuz.
Açıkçası normal sobalarla ısıyı dışarıya çok vermiş oluyorsunuz.
Sistemin temeli şu şekilde;
rocket mass heater under construction- what FUN! adresini incelerseniz daha detaylı bir yapım aşamasına erişebilirsiniz
Rocket Mass Heater - On Steroids - YouTube dan birisi kendince daha verimli kullanımı için modifikasyonlar yapmış gayet de güzel olmuş. Yani kendi sisteminize göre ayarlayabilirsiniz.