View Single Post
Eski 28-06-2007, 10:31   #33
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
Ben çok ciddi şekilde bu işin üzerine düşeceğim.Tabi ki verdiğiniz linkteki gibi yatırımlar söz konusu değil ama sera içinde, ciddi bir bakımla, çok güzel ağaçlar yetiştirip satmak istiyorum.
Hayırlı olsun derim, Tarım Bakanlığından sermaye konusunda teşvik alabilirsiniz yine Çukurova Üniversitesinden de calamondin vs. konusunda teknik yardımı esirgemezler.

http://www.jasminacicek.com/site/page.asp?dsy_id=4748

ithal küçük bir calamondinin fiyatı... sanırım bu konuda bir bilgi verebilir
----------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------

Evinizi Narenciye Bahçesine Çevirebilirsiniz

Özellikle Avrupa’da çok yaygın olan subtropik süs bitkileri, iç mekan için uygun olmaları nedeniyle yaz aylarında bile meyve verebiliyor. Evini küçük bir narenciye bahçesine çevirmek isteyenler bodur turunçgil süs bitkilerine ilgi gösteriyor.

Laboratuvar ortamında fidan ve aşı gözü yetiştiren Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Namık Kemal Koç, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır bölgede üreticilere yönelik hizmet verdiklerini belirtti.

Koç, özellikle narenciyede üreticiye hastalıktan arındırılmış sertifikalı fidan sağlama amacıyla 15 dönümü sera olan 100 dönümlük arazide faaliyette bulunduklarını vurguladı.

Virüs ve hastalıktan arındırılmış fidanların yetiştirilerek, üreticilere satıldığını, böylece daha kaliteli verim elde edilmesi için turunçgil üreticilerine destek olunduğunu anlatan Koç, merkezde ayrıca, turunçgil süs bitkileri de yetiştirdiklerini söyledi.

Koç, üreticilere yönelik, limon, portakal, mandarin, altıntop ve çeşitli turunçgil fidanları yetiştirdikleri gibi, bahçesini ya da evinin içini narenciye ağaçlarıyla süslemek isteyenlere de süs bitkisi ürettiklerini belirtti.

Merkezde süs bitkisi türlerinden, kamkat, kalamondin, Çin turuncu, Florida ve alacalı pembe limon yetiştirdiklerini ve vatandaşlara da satışa sunduklarını ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"Bu bitkilerden özellikle kamkat, Çin turuncu iç mekan içinde uygun olması nedeniyle turunçgilden hoşlanan ancak, bahçesi bulunmayan kişilerin ilgisini çekiyor. Türkiye’nin bütün bölgelerinde herkes, kendi evinde turunçgil yetiştirebilir. Normalde diğer turunçgiller gibi aynı periyotta meyve veren bu bitkilerden, yaz aylarında bile ürün almak mümkün. Üstelik, meyveleri bir yıl boyunca bozulmadan dalında kalıyor. Gelecek yıl ise yeni meyveler alınabiliyor."

Koç, bu bitkilerin estetik görünüme sahip olduğunu, ayrıca, bahçeye dikildiği zaman meyvesinin ekşi olması nede*niyle kimse tarafından koparılmadığını anlattı.


Türkiye’de turunçgil süs bitkilerinin yeterince bilinmediğini vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

"Kamkatın meyvelerinden Avrupa’da reçel yapılıyor. Ülkemizde ise doğal olarak yetiştirildiği halde değerlendirmi*yoruz. Yunanistan’da, havaalanında bile jelatinli halde tek tek meyvesini satıyorlar. Özellikle Çukurova bölgesi turunçgiller için ideal olmasına karşın, değerlendirilemiyor. Sadece yetiştirilmesi değil, işlenmesiyle ilgili de tesislerin kurulması gerekir. Ancak, biz elimizdeki değerlerimizi yeterince iyi kullanamıyoruz. Burada da Avrupa’da olduğu gibi süs bitkileri yetiştirme ve meyvelerini işleme merkezi açılabilir. Biz neden reçelini satamayalım."

Koç, Fransa, İtalya, Yunanistan’da turunçgil süs bitkilerinin hediye olarak verildiğini, Türkiye’de de kutlamalarda küçük ağaççıklardan verilmesinin bir gelenek haline gelebileceğini söyledi.

Koç, süs bitkilerinden alarak, evini narenciye bahçesi haline getirmek isteyen vatandaşların, 15-25 YTL karşılığında fidan temin edebileceklerini sözlerine ekledi
http://www.cu.edu.tr/Content/Asp/Tur...ru.asp?id=6069
--------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------


http://subtropik.cu.edu.tr/ticari_ur...=SÜS%20BİTKİSİ

bu linkte de üniversite calamondinleri var...ama boy şekil olarak ithaller gibi güzeller mi bilemem.

-Biliyorsunuz kamkatta da fiyatı pahalı olmasına rağmen ithaller tercih ediliyor...formu çok daha düzgün meyveleri daha iri oluyor.

Ancak bu Üniversitede limonella konusunda bir çalışma yok... yani Eustis Limequat için bir çalışma yok...oysa ceviz kadar limonları ile öyle cezbedici bir görüntüsü var ki...

Benim aklıma şöyle bir fikir geldi;aynı saksıda hem limonella hem calamondin yani sarı ve turuncu bir arada...hem görüntüsü hem çiçek kokuları muhteşem olur ve peynir ekmek gibi satılır.


.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön