Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcevan0618
Merhabalar. Benim merak ettiğim bir konu var, bitki zararlıları ve hastalıkları için kullanılan ilaç herzaman aynı olursa örnek verecek olursak güllerde ki külleme hastalığı için heryıl aynı marka ilacı kullanmak gibi **** benim yaprak bitleri için aynı ilaç markasını herzaman kullanmam gibi bir durumda hastalık ve zararlılar o ilaçlara karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığı konusu.
Belli dönemlerde ilaç değiştirmek gereklimidir, yoksa zararlıların bağışıklık kazanması gibi birşey söz konusu değilmidir.
|
Pekçok hastalık etmeni **** bitki zararlısı canlılar yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Yüksek üreme potansiyeline sahip olan canlılarda genetik değişiklik çok daha hızlı ve gözle görülür olmaktadır. Zaten bu canlıların popülasyonlarındaki çeşitlilik de buradan kaynaklanmaktadır. Malesef bitkilerde zararlı olan organizmalar (zararlı hayvanlar, mikroorganizmalar ve yabancı otlar) içinde özellikle bazıları çok yoğun genetik değişikliğe uğramakta, kendilerine karşı kullanılan kimyasallara karşı dayanıklılık kazanmaktalar.
Bu sebeple bazen pestisit ruhsatları iptal edilmekte **** askıya alınmaktadır. Pestisitlere dayanıklılık oluşumunu engellemek için yapılacak en önemli şeyler;
1) Bir dönem içinde yapılan ilaçlama sayısını optimum seviyede tutmak (aşırıya kaçmadan ilaçlamak, ne çok az nede çok fazla)
2) İlaçlama dozunu mutlaka etiket bilgilerine göre ayarlamak (yüksek doz da düşük doz da dayanıklılığı arttırır)
3)Ve en can alıcı nokta, ilaçlamada hep aynı etki mekanizmasına sahip pestisitleri kullanmamak. Önemli olan pestisitin etkili maddesini değiştirmek değil, grubunu değiştirmek **** etki mekanizmasını değiştirmektir. Örnek verecek olursak;
Bu yıl elma ağaçlarımda görülen karaleke hastalığına karşı A fungusitini kullandım. A fungusiti karaleke hastalığını meydan getiren fungusun hücre duvarının geçirgenliğini bozarak etkili oluyor. Önümüzdeki yıl aynı etkiyi gösteren B fungusitini kullanırsam dayanıklılık kazanmamaları adına hiçbirşey yapmış olmam.
Önemli olan etki mekanizmasının farklı olması; Önümüzdeki yıl, funguslarda methionin sentezini engelleyen C fungusitini kullanırsam doğru yapmış olurum.
Malesef biraz ağır ve teknik konular. O yüzden taa en başta, pestisiti alırken uzman olan kişinin size önceki yıllarda kullanmış olduğunuz kimyasalları sorup ona göre tavsiyelerde bulunması gerek.