View Single Post
Eski 03-12-2013, 14:49   #1229
arif göçmen
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Evet,40 gün önce yaşanan erken don etkisini burada da hissettik ancak çok hafif olduğu için bir zararı olmadı. Eğer uzun süren bir soğuk olsaydı,Chandler dayanamazdı ama Fernor'un filizleri daha erken odunlaşmaya başladığı için,muhtemelen göreceği zarar daha düşük olurdu.Sizin bölgenizde Chandlerın değilde fernorun en fazla zarara uğramasına şaşırdım açıkçası.

Fernor çeşidi Chandler'a göre biraz daha verimsiz evet. Chandler 10 meyve verirse,Fernor 8 verir. Bunu,Fransadaki fernor bahçelerini gezenler de söylüyor. Yine de,karasal iklimdeki riski azaltmak adına,biraz daha az meyve almış olmayı bir çok insan tercih edecektir diye düşünüyorum.

Fernor çeşidini çiçeklendiği dönemde yakından inceledim. Aynı Chandler çeşidi gibi,baharda patlayan gözlerin hepsinin ucunda meyve tuttu. Daha sonra fidanlar gelişsin diye tamamını koparıp attık. Gördüğüm kadarıyla,Chandler'dan aşağı kalır bir tarafı yoktu. Sonuçta,Fernor'da uç değil,yan dallarda meyve veren en iyi Fransız çeşidi olarak biliniyor.

Fernor'un bir diğer olumlu tarafı ise,güçlü ve sağlıklı gelişmesi,iştahlı bir yapıya sahip olması ve mantari hastalıklara dayanım bakımından yapılan araştırmalarda,yan dal verimli olan çeşitler içinde 1. sırayı almış olmasıdır.

Diğer taraftan,hayatta hiç bir canlı mükemmel olmadığı için,mükemmel ceviz çeşidi de yoktur. Her çeşidin kendine göre artıları ve eksileri var. Henüz fernor hakkında çok fazla yorum yapacak tecrübede değilim. Zamanla verim konusu da netleşicektir. Söyleyebileceklerim bundan ibaret.

Bahar dönemi geldiğinde,Fernor çeşidinin 3. yazına uyanışını,meyve gözlerinin sıklığını,üzerinde oluşan cevizleri ve ağaçların genel görünümünü fotoğraflamaya ve paylaşmaya devam edicem.
Degerli dostum bu fernor ve diger çeşitleri incelemek için bu yıl fransa ve amerıkaya gidecegim en kesin bilgileri oradan alacagım nasip olursa saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön