View Single Post
Eski 03-12-2013, 08:17   #1221
ncp1963
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mstkrdnz Mesajı Göster
Herkese Merhaba,
Öncelikle forumda değerli bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu forumu keşfettiğim günden buyana sürekli okuyorum. Müdavimi oldum diyebilirim.
Uzun zamandır kafamda olan bir projeyi hayata geçirmeye karar verdim. 70 dönüm arazim var. Yıllardır sadece arpa-buğday ekiliyordu. Başlangıç olarak 5 dönüme önümüzdeki baharda ceviz dikeceğim. Tabi bunun için ilk önce Tarım il müdürlüğünün düzenlediği kursa katıldım. Orada edindiğim bilgiler ışığında, ilk önce toprak analizi yaptıracağım. Sonra tarlayı sürüp çukurları kıştan önce açacağım. Baharda da Allah nasip ederse tüplü Fernor ve %10 Fernette fidanlarımı dikeceğim. 5 dönüm yapmamdaki amaç deneyimsiz olmam. Eğer yapabilirsem zamanla bu diktiğim fidanlar kendini amorti ettikçe kademeli olarak işi büyütmek istiyorum. Benim soruma gelince; Şu anda fidan alma aşamasındayım. Bursa'da Tarım il müdürlüğündeki hocamın tavsiye ettiği bir fidancıdan fidanlarımı alacağım ama, tüplü olarak alacağım fidanlarda dikkat etmem gereken bir husus var mı? Örnek olarak dilcikli aşı veya göz aşısı olması gibi. Veya fidanların küçük veya büyük olması gibi. 1. kalite, 2. kalite vs. Önerileriniz nelerdir?
Not: Bu benim forumdaki ilk yazım. Bu nedenle sürç-i lisan ettiysem affola.
Saygılarımla.

merhaba

kursa katılarak en doğru olanı yapmışınız en azından toprak analizinin olmazsa olmaz olduğunu kavramışınız. bu sizi ilerde çok rahatlatacak.
fidan seçimi konusunda arif hocam haklı, bursa gibi bir ekolojide neden chandler değilde fernor ???

işte bizim okumuşların en büyük sorunu bu kulaktan dolma bilgilerle yıllardır çiftçi üzerinde denemeler yaparlar yanıldıklarındada pişkince kendilerini hiç sorumlu hissetmezler. deneme parselleri varda denememi yapmışta fernoru öneriyor?

size tavsiyem mutlaka çevrede bulunan ( bursada bolca var) bahçeleri gezin sahipleri ile görüşün çeşide o şekilde karar verin..

eğer zaman sıkıntısı yaşamazsanız yetiştirebilme imkanınız varsa açık kök fidan alıp bu kış bu işi bitirin. eğer yetiştiremem sıkıntı olur derseniz deneme amaçlı iki üç açık köklü fidan dikin baharda tüplü dikecekelrinizle yıl sonu kıyaslayın. fidan baharda yerinde uyandığı yaz boyunca olması gerektiği gibi gelişim gösteriyor. mayıs sonunda dikeceğiniz tüplü fidan yeterli gelişimi bir sonraki bahardan sonra yaparak size bir yıl kaybettirir.

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön