Bizim ticari tarihimiz çok eski değil.
Anadolu halkının meslekleri ; devlet memuriyeti , askerlik
Geri kalan köylü ve bir miktar esnaftır.
Ticaret gayri müslim halkın elinde idi . Ve müslüman biri ticaret yapmayı pek makbul bir iş olarak kabul etmezdi.
Benim çocukluğumda köylerde cerçi denilen mal takas eden tüccarlar dolaşırdı . Çok makbul sayılmazlardı .
Ticaret hayatı bizde , senin de bahs ettiğin gibi 1980 lerden sonra başladı . Dünya kapitalizmin tıkandığı yerde o yıllarda liberalizmi kutsamaya başladı . Biz de henüz sermaye birikimi sağlamadan , yani kapitali elde etmeden ticarete başladık . Ve tabiri caiz ise sınıf atladık . Ticaret için , önce kapital gerek. sonra diğer öğeler yerine gelecek kapitalizm , sonrasında sanayii , sonrasında işçi sınıfı , sonra sendikalar, ve gelsin demokrasi , Biz bütün bu aşamaları yaşamadan sınıf atladık ve liberalizm ile ticarete başladık .
Biz daha adapte olamadan , liberalizm yeni bir evreye geçti , global kapitalizm .
Üstelik okullarımızda bizler Dünyanın unutup yeni evreye geçtiği yıllarda taylorizmi öğreniyorduk .
Velhasıl, ben ESNAF olarak kalmayı tercih etmek zorunda kaldım .
Bunun en büyük nedeni , sosyal ve siyasal yetiştirilme tarzımız , ticaretin kuralarına uygun değildi.
Ticareti yapanlar da dallas dizisindeki ceyardan öğrenerek tüccar oldular.
Sonuç, bu gün uygulanan ve kanıksanan ticaretin yazılı olmayan kuralları .
Ben almıyayım , ama alıp uygulayana da karışamam .
Sağlıcakla kal sevgili arkadaşım.
|