1980'den bu yana az çalışıp, çok kar etme politikası güttü devlet. Yani bu bir devlet politikası oldu. Buna direnen esnaf yok oldu zaten. Zamanın en iyi tüccarları bu sisteme ayak uyduramadıysa, emekliliğini birilerinin yanında çalışacak duruma gelerek geçirdi.
Bunu ticaret hane işletenler iyi bilir. Türkiye'de giderleri bir haneye yazdığınızda onu karşılamak için diğer haneye kafadan yüzde 300-1000 kar koymanız lazım. O da başa baş çıkmanız için.
Bu kadar büyük karı esnaf yapamaz. Ama tüccar yapar. Tüccarın yapması içinde küçük esnafın, tüccarın yok olması gerek. Ettiler mi? Canını okudular ama ne çıkmaz can varsa hala edemediler.
Ortalık büyük tüccarlara kaldığı için, bu karlar yapılıyor. O da halka yansıyor tabi. Her şey pahalı, hayat pahalı gibi.
Türkiye'de tüm kurallara uygun bir iş yeri 11 yıl içinde resmi olarak batıyor. Bu hesabı ben yapmadım, bizzat üniversite hocaları yaptı ve bas bas bağırdı yıllardır.
İsterse koç, sabancı olsun, her şeyi kuralına göre yaptığında yaşama süresi 11 yıl.
Çözümü var mı bu işin?
Elbette var. Birlik, birlik, birlik...
Bakın esnaf odaları var değil mi? Ticaret odaları hani.. Sadece aidatını bilen, başkada hiç bir işe yaramayan kurumlar. Başkanlarının Cumhurbaşkanından fazla maaş aldığı yerin dibine batasıca kurumlar.
Gidin bakkallara sorun hepsi colayı ve türevlerini dev marketlerden alıyordur.
Oysa bakkallar odası, gelin arkadaşlar 1 ay satmayalım dese Türkiye'de kola satışı yüzde 50 azalır. Çünkü dev marketler bakkal kadar kola satamaz. Hangimiz kola almak için dev markete gidiyoruz. Hep en yakın bakkaldan alıyoruz.
1980 ihtilali bu ülkenin örgütlenmesine vurdu darbeyi. Ne sendika bıraktı, ne esnaf örgütü ne dernek.
Oluşturduğu yapı da hala dimdik ayakta.
Şu muhalefet partileri yerin dibine batsın. Fatih'in İstanbul'u aldığı gün, papazların meleklerin cinsiyetini tartıştığı misal, onlar da kendi minik koltukları için koca bir ulusun sorununu görmezden geliyorlar.
Bunu öyle üç esnaf bir araya gelerek, beş esnaf bir araya gelerek çözmek mümkün de değil. Ama sayı fazlalaştıkça büyük kar gruplarına bile diz çöktürülebilir.
Bunu halk da kendi içlerinde birlik kurarak yapabilir.
1 tencere fiyatı sorduğunuz yere, ben 50 tencere istiyorum. Para peşin deyin bakın size ne diyecek?
Neyse, kendimizi bir an kahvede sandık. Kusura bakma İsmail Ağabey...
|