Merhaba Sayın fozada,
Sondan başa doğru cevap verim. Ukelalık ne demek efendim. Ben başlığa yazmanızdan onur duyarım.
Ben hep söylemeye çalışıyorum. Lütfen yazın diye ısrar da ediyorum. Bunun bir kaç yararı var.
1- Belki ben yanlış biliyorumdur, siz doğrusunu öğretirsiniz.
2- Belki siz yanlış biliyorsunuzdur, bilenler doğruları yazar siz de öğrenirsiniz.
3- En önemlisi, yazarak güzel yazmayı ve yazma cesaretini öğrenirsiniz.
Doğrusunu söylemek gerekirse, söylediklerinizin tamamına katılıyorum. Tabi benimki de bir amatör görüşü. Ben de endişe etmedim değil. Elektrik kesintisinde olabilecekleri, ancak çalışan bir sistemde test edebiliyorsunuz. Bu testi de bilerek yaptım ve resimledim ki bu konuda çalışma içinde olacaklara bir görüş açısı olsun diye.
48 saatlik bir elektrik kesintisi günümüz şartlarında ihtimal dışı. Ama köy türü yerlerde, trafo patlaması durumunda bu süre ve hatta bundan uzun sürelerde elektrik kesintisi yaşanabilmektedir.
O yüzden küçük seralar (1,2,3 dönüm) tasarlanırken, kullanılacak cihazların seçimi dikkatlice yapılır ve bir akü+ inverter sistemini desteğiyle en azından %30-40 gibi aktiviteyle, uzun elektrik kesintilerinde de ürünlerin korunması sağlanabilir görüşündeyim. Yine söylüyorum, bu tamamen benim amatörce, denenmemiş fikrim. Belki gerçekte uygun düşmüyor olabilir.
Açıkçası sistemi kurarken, okuduklarından insanın kafası o kadar karışıyor, o kadar tedirgin oluyor ki, sistemin gereksinimlerinin kat be kat üzerinde maliyetli parçalar kullanıyor amatörler. Ben de dahil.
Örneğin, akan su kültüründe benim sistemi kurduğumda, çift kafalı iç akvaryum pompasını kullandım. Ben serayı yapmadan önce sistemi yapıp, yaklaşık 15-20 gün test sürüşü yaptırdım. Önce bu pompanın yetmeyeceğini düşündüm. Zira okuduğum yazılar, kaynaklar hep bu yönde. Pompa 22 watt. Öyle çok güçlü bir pompa değil. Ve benim 3-4 yıldır akvaryum içerisinde çalışan bir pompa. Yani yeni de değil.
Test, testtir deyip bunu denedim. Ben bu kadar iyi sonuç vereceğini ve hatta şu an dört boru var, yatayda 10 boruda bile eksiksiz yeteceğine eminim. Hatta sistemin son halini incelerseniz, kafa motorunun bir çıkışı depodan aldığı suyu yukarıdan akıtarak yine depoya veriyor. Oksijen oluşması ve suyun karışması adına. 4 boruyu ise diğer çıkış sağlıyor.
Yani 4 boruyu tek çıkış sağlıyor. Öyle ki yanına 4 boru daha koysanız yeterli gelir. Zira, 3 mm lik spagetti borudan çıkıyor su.
Pompanın fiyatı da yanılmıyorsam 25-30 tl. Aldığınız yere göre farklılık gösterebilir. Ama alacaklar bundan fazla vermesin.
Tabi ki yatayda bu söylediklerim. Dikeyde denemedim neler olur bilmiyorum. Ama abartı olmadığı sürece, mevcut pompanın 2 metreye basacağından da eminim. Çünkü denedim. 2 metrelik bir kangal boru (damlama sulama borusu) bağlayıp denedim. Gayet rahat bastı suyu.
Amatör arkadaşlar karıştırmasınlar diye belirtiyorum: Bu denemeler akan su kültürü için. Yani basınca ihtiyaç duymayan sistemler için. Aynı pompa deneyini, benim katı ortam kültürü bölümünde, perlite ektiğim domates ve biberlerde denemedim.
Yetersiz gelebilir. Emin değilim. Çünkü orada 20 tane spagetti borunun ucuna takılmış damlama kazıkları aracılığıyla sulama yapılıyor. Yani belli bir basınç gücüne ihtiyaç var.
Bu pompa orada yetersiz kalabilir. Belki de kalmaz çünkü denemedim.
Söylemem o ki, ille de pahalı motorlar kullanmak zorunda değilsiniz. Sözüm amatörlere. Ben motorun resmini yayınladım, bundan alabilirsiniz. Tabi benimki kadar büyük bir sistem kuracaksanız. Yok çok daha küçük bir sistem kuracaksanız bunların tek kafalısı da mevcut. Daha da ucuz 10-15 tl civarında.
Katı ortam kültürü bölümünde, AT Atman 105 motor kullandım. 65 tl ye almıştım yanılmıyorsam. Bu motorlar sump denilen bir sistem için akvaryumlarda kullanılan bir motor olduğu için, sistemleri aynı olsa da kendileri pahalı. Çünkü her akvaryumu olan bu motordan kullanmaz. Ama iç kafa motoru her akvaryumu olanın kullandığı bir parça. O yüzden de daha ucuz bunlara göre.
Her ikisininde çalışma sistemi bire bir aynı. Her ikisi de su içerisinde olmak zorunda ve pervane vasıtasıyla suyu sirküle etmekte. Sump sistemlerin suyu 1 metre gibi yukarı basma zorunluluğu olduğundan, bu pompalar güçlü olarak imal ediliyor.
Uzun yazılınca okunmuyor ama ben yine de yazmaya devam edim tecrübelerimi.
Katı ortam kültürü bölümünde 3 mm spagetti hortumu ve 3 mm damlatma kazığı kullandım. Bulamadığım için kullandım. Çok çabuk tıkanıyorlar. Suyun içerisinde perlit gözle görünür biçimde yok. Ama belli ki toz halinde karışmış durumda. Her gün açsamda her gün tıkanıyor. Şırıl şırıl akmıyor.
Bunların 4,5,7 mm likleri mevcut. Bulsam onlardan kullanacağım. Burada yok. 100 metre paket halinde spagetti hortumları satılıyor. Bana lazım 5-10 metre. Gerisin ne yapacağım?
Bu gibi durumlar için ortaklaşa ürün alabileceğimiz bir başlık yakında açılacak. O zaman biraz daha rahat ederiz gibi geliyor.
Ben perlitle inanılmaz bir ürün alıyorum. Perlitteki en büyük sorun, sistemi tıkaması. Ancak sisteme konulmadan çok iyi yıkanırsa ve bir tül vasıtasıyla toz olanlar elenirse yıkanırken, sisteme zarar vermeyeceğini gördüm.
Çünkü ben akan su kültüründeki bardakların içine de perlit koydum. Ama koyacağım perliti akvaryum file kepçesinin içine koyup, tazyikli suyla sulayarak, küçük parçacıklarını eledim öyle koydum. Sisteme hiç perlit düşmedi. Hatta öyle ki kökler perliti sarım sarım sarmalamış. Aklıma gelirse bugün son marulların bardaktaki durumlarının resimlerini çeker koyarım buraya. Yani o perlitin suya düşmesi imkansız.
Hemde çok ucuz bir çözüm.
Perlitin çuvalını fabrikadan 200 lt, 15 tl ye aldım. Yani pazarlıksız kütedene. 4 litresine Koçtaş'ta 4.5 tl verince adamla pazarlık etmeyi yediremedim kendime
Ama toplu alımlarda mutlaka indirim yaparlar. Yani daha büyük serası olanlar ya da alım yapacaklar için diyorum.
Sonuç: Amatörler perlit kullansınlar. Tabi evli olanlara bir kaç tavsiyem de olacak
Amatör denemenizi sonuçlandırmanız, perliti kuru olarak evde açmamanıza bağlı
Kullandığınız sistemde bir şekilde mutlaka üstünü kapatmalısınız. Bir naylon, bez vs. ile. Çünkü kuruduklarında hafifliklerinden dolayı, nefes gücünüzle bile dağılabiliyorlar. Hemde her tarafa.
Söylemedi demeyin, öyle kazaklık felan da sökmüyor bir süre sonra
Devam edecek ...