Sn Fozada
Mesleginizi ve ya topraksiz tarim yapip yapmadiginizi bilmiyirum, ama siz bu isin teorisini cozmussunuz. Bu yazdiklarinizi belki 5-6 kere yazdim, konustuklarina soyledim, olumlu bir yanit, teyit alamadim.
NFT ile Akansu icin yazdiginiz, elekktrik kesintisi tehlikesi dogru, bu nedenle NFT de bile bir reduktor bulunmasi yararli, kesinti uzun surecekse reduktoru yukseltip yedek motorla veya elle doldurup 60 mm kadar su saklanabilir. Bu kucuk sistemler icin gecerli, buyuk sistemlerde jeneratorler var, milyon dolarlik is onlar !
NFT de kok uzamadan sisteme dikim yaptiysaniz, reduktor yukseltilip koke kapilar olarak besin alacak yaklasikliga getirilip, hergun su seviyesi asagiya cekilirse 2-3 gunde gercekte olmasi gereken 2 mm ye kadar indirilebiliyor. Bunu bir ABD universitesinin sitesinde okumustum.
NFT ve Akansu sistemlerde en buyuk handicap sicaklik degisimleri, surekli dolasan su sanki radyatorde dolasan su gibidir, disarisi besin tankindan soguksa ( kis ) besin soguyacak yazin ise tam tersine hemen isinacak.
Havuz sisteminde besine oksijen verildiginde daha cok DO ( dissolved oxygen ) cozunmus oksijen besine karisiyor, cozunmeyen kismi sivinin yuzeyinde kokle bulusuyor. Hava isindikca sivi isinacagindan, ve su isindikca oksijen bulundurma kapasitesi azalacagindan mahsurlu olabiliyor. Ne yapiliyor peki ? Yuzdurulen ve bitkiyi tasiyan straforlarin dliklerinin etrafi bir miktar icbukey yapiliyor, hava orada toplanarak kokle bulusuyor.
Bir nokta da su, hava basmak ! Havanin icerisinde oksijen ideal sartlarda %20 mertebesinde, yani 10 litre hava bassak 2 litresi oksijen ! Biz gercekten oksijen vermek ve konsantrasyon saglamak istersek ozon konusunu dusunmek zorundayiz.
Akansu sitemde besin deposuna hava tasi koyarak ince ( cok kucuk ) balonlar halinde basabilsek cozunme kolay olur, zaten bitki koku sivi uzerindeki boslukta havayla bulusuyor. Havalandirma havuz icin sart.
Akansu sistemde ve asli olan NFT sistemde kopan kok parcalari, tuz birikiminden olusan parcalar besinle birlikte yola duseceginden, boru ve pompada tikanma yapmamasi icin, besin tankina donus yerinde metal olmayan bir basit filter ise yariyormus, plastic bulasik teller ile dolu bir buyuk hunuden gecmesi gibi..
Bunlar benim bildiklerim eger dogruysa,
Saygilarimla
|