Levent Ali Bey,
Sistemle ilgili Sn. İsmail Karagülle de görüş belirtmiş. Kendisine katılıyorum. Sistem akan su kültürü ile durgun su kültürünün karışımı olmuş
Akan su kültürü dedikleri, aslında İngilizce NFT (Nutrient Film Technique) dedikleri sistem. Filmden kasıt, birkaç milimetrelik bir derinlik. Bitkilerin sadece kök uçlarına temas eden su akıntısı. Sizin sistemde de redüksiyonların ağzı yukarıda değil de aşağıda olsaydı bu sistem olurdu. Gerçi o durumda zaten redüksiyon kullanmak da anlamsız olurdu. Bir dirsekle su aşağıya alınabilirdi.
Hep merak ettiğim konu ise, birkaç milimetrelik bir akıntıda genç fidelerin henüz uzamamış ve tam gelişmemiş köklerinin su ile nasıl temas edeceği konusu olmuştur. O nedenle sanıyorum ki, derinliği düşük, genişliği fazla bir malzeme ile birkaç milimetrelik akıntı bu sistemde kullanılabilir.
Doğrusunu söylemek gerekirse, o sistemin sizin sistemden daha üstün bir yanı olacak mıdır derseniz, sanmıyorum. Aksine sizin sistemin bence avantajlı tarafları da mevcut.
Örneğin, akan su kültüründe amatör üreticinin korkulu rüyası elektrik kesintisi. Ancak sizin sistem, elektrik kesildiği anda akan su kültürünü doğal ve otomatik olarak (!) durgun su kültürüne çeviriyor. Böylece "akan derin su kültürü" gibi bir sistem oluşuyor.
Şimdi hal böyleyken, mini bir havuz olsa, suyu bir taraftan alıp diğer taraftan tekrar havuza versek, böylece oksijenlenmeyi sağlamış olsak, mantık olarak farklı olmaz sanıyorum. Yani sizin sistem de aslında bir nevi, daraltılmış havuz sistemi gibi çalışıyor.
Artı olarak sistemin daha kapalı bir hale getirilmesi randımanı artıracaktır gibime geliyor. Daha önceki mesajlarda okumuştum, suyun debisinin pH üzerinde etkili olup olmadığı soruluyordu sanırım. Akarsular üzerinde yapılan akademik bir çalışma, suyun debisinin pH üzerinde etkili olmadığını söylüyordu. O çalışmayı dosyaların arasından bulabilirsem ilgili paragrafı eklemeye çalışırım.
Özetle, sistem bence özellikle amatörler ve küçük çaplı üreticiler için ideal. Elbette ufak tefek iyileştirmeler yapılabilir, bu iyileştirmelerin üretime etkisi gözlenebilir. Umarım ukalalık etmemişimdir.
İyi çalışmalar dilerim..